Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Bespaart uw bedrijf energie of dringt uw bedrijf CO2-uitstoot terug? Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) ontvangt u subsidie voor het investeren in duurzame technologieën.

De subsidieregeling draagt bij aan het behalen van de doelen uit het Energieakkoord. Voor de volgende energiebesparende apparaten kunt u subsidie aanvragen:

   • Warmtepompen
   • Pelletkachels
   • Op hout gestookte biomassa ketels
   • Zonneboilers

Voor wie is ISDE subsidie?

De partijen die in aanmerking komen voor de subsidie zijn particulieren, zelfstandige ondernemers, woningcorporaties, bedrijven, gemeenten, provincies en andere openbare lichamen. Ook buitenlandse particulieren met een woning in Nederland en zakelijke partijen uit het buitenland die een apparaat in Nederland installeren komen in aanmerking voor subsidie.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Voor zakelijke en particuliere gebruikers is er voor 2019 een subsidie van € 100 miljoen beschikbaar gesteld. Het bedrag aan subsidie waarvoor u in aanmerking komt, is afhankelijk van het thermische vermogen van het apparaat en bedraagt in de regel ca. 20% van het investeringsbedrag.

Wat zijn de voorwaarden?

Voor ondernemers gelden de volgende voorwaarden:

 • U dient een aanvraag in, voordat u een koopovereenkomst/opdrachtbevestiging bent aangegaan;
 • Subsidie is alleen mogelijk voor nieuw aan te schaffen apparaten en het apparaat dient in Nederland te worden geïnstalleerd door een deskundige installateur.
 • Het apparaat dient binnen een jaar na beschikking te worden geïnstalleerd. Uitstel is eventueel mogelijk.

Wanneer is de deadline?

De ISDE is een meerjarige regeling die loopt tot en met 31 december 2020. U kunt de subsidie in 2019 aanvragen totdat het budget op is.

Voorbeeld

Bedrijf X heeft besloten te investeren in duurzame energie, om zo energielabel A voor hun bestaande bedrijfsgebouw te kunnen realiseren. Voor de warmtepomp die er wordt aangeschaft, ontvangt het bedrijf ISDE subsidie. Bent u benieuwd of uw plannen in aanmerking komen voor subsidie? Neem dan contact op.

Financiering voor duurzaam ondernemen

De ISDE-regeling is niet de enige financieringsregeling voor duurzaam ondernemen. Wij hebben de belangrijkste regelingen voor u op een rij gezet in een gratis whitepaper.

Download gratis whitepaper

ISDEMeer weten over de ISDE?

Denkt u aan een investering in een van de genoemde duurzame apparaten? Neem dan contact op met Consultant Jan Egberts. Hij begeleidt u graag met uw subsidieaanvraag en neemt u hiermee veel werk uit handen.