SME instrument, onderdeel van Horizon 2020

Wilt u nieuwe markten gaan verkennen voor uw onderneming? Het SME instrument (mkb-instrument) richt zich op internationaal georiënteerde en innovatieve mkb-bedrijven binnen Europa.

Veel interessante technologieën of nieuwe producten halen de markt niet door een tekort aan financiële middelen, het SME instrument moet hier verandering in brengen. De regeling ondersteunt de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en de speurtocht naar nieuwe markten. De pijlers van deze regeling zijn industrieel leiderschap en maatschappelijke uitdagingen (zie ook Horizon 2020). De thema’s waarbinnen de SME projecten dienen te passen, worden benoemd in een call for proposals. Hierin wordt niet alleen het type project aangegeven, maar ook de beoordelingscriteria en eventuele aanvullende formele vereisten van een aanvraag.

Download gratis SME factsheet

Voor wie is het SME instrument?

De subsidieregeling SME is voor mkb-bedrijven die groei willen realiseren. Hierbij gaat het om innovatieve en internationaal georiënteerde mkb-bedrijven. Het instrument helpt ondernemers om een zelf ontwikkelde technologie op de markt te brengen. Aanvragen kunnen individueel worden ingediend of in samenwerkingsverband.

Welke projecten komen in aanmerking?

Het SME instrument bestaat uit twee fasen:

  1. Haalbaarheidsstudie
    Om de commerciële haalbaarheid van een project te achterhalen kunt u financiering aanvragen voor een haalbaarheidsstudie. Deze fase is gericht op ondernemers die de Europese markt willen verkennen voor de opschaling van hun innovatie.
  2. Uitvoeren businessplan
    Deze fase is gericht op innovatieve scale-ups die willen opschalen en een nieuw(e) product of dienst naar de Europese markt willen brengen. De looptijd van een dergelijk project is 12 tot 24 maanden en maximaal 70% van de projectkosten wordt vergoed.

Hoeveel is de subsidie?

Bij een haalbaarheidsstudie wordt er tot € 50.000 per project vergoed . Voor een demonstratieproject kunnen bedrijven per aanvraag € 500.000 tot € 2,5 miljoen aan subsidie ontvangen.

Wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden en specifieke eisen van een project staan beschreven in de call for proposals. Bij het beoordelen van aanvragen wordt er gelet op het volgende:

  • Excellentie van de innovatie (met benodigd risico)
  • Commercieel potentieel (de business case)
  • Economische impact
  • De potentie van het team om doelen te bereiken (management & planning)

Wanneer is de deadline?

Voor elke fase kan op elk moment een projectaanvraag worden ingediend. Deze regeling werkt met een continu open call. In de call for proposals staat wel een deadline beschreven.

Zelf aanvragen of kiezen voor een intermediair?

Het aanvragen van het SME instrument is een tijdrovend proces. Samenwerken met een intermediair kan daarom uitkomst bieden. Wij denken graag met u mee over uw project en hoe deze aansluit op het Horizon 2020 SME programma. Dankzij onze jarenlange ervaring in het financieren van innovatie zijn wij bovendien uitstekend in staat om uw innovatieplannen te vertalen naar de taal van de Europese Commissie.

Frank Andre Becker | Consultant | De Breed & PartnersSME subsidie voor uw bedrijf

Wilt u meer informatie over deze regeling? Consultant Frank André Becker komt graag in contact met u om de subsidiemogelijkheden van uw project te bespreken. Neem vrijblijvend contact op of download de gratis factsheet waarin wij de belangrijkste informatie voor u op een rij hebben gezet.