DHI subsidie aanvragen

Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Investerings-voorbereidingsstudies (DHI)

Bent u een mkb’er met internationale ambities en interesse in buitenlandse markten? Dan is de DHI regeling interessant voor u.

De DHI subsidieregeling richt zich op Nederlandse mkb-ondernemers met internationale ambities. Met deze regeling wil het ministerie van Buitenlandse Zaken het aantal Nederlandse ondernemingen dat internationaliseert in opkomende markten en ontwikkelingslanden verhogen en versterken. In een gratis whitepaper hebben wij de belangrijkste informatie over de DHI op een heldere wijze voor u op een rij gezet.

Download gratis DHI whitepaper

De DHI regeling richt zich op 3 modules:

1. Demonstratieprojecten:

Met een demonstratieproject kunt u een technologie in één van de DHI-landen demonstreren. Het doel is om aan te tonen dat uw technologie effectief en rendabel is. De voorwaarden voor deze module zijn:

 • Uw technologie, kapitaalgoed of dienst is nieuw op de doelmarkt.
 • Uw demonstratieproject wordt uitgevoerd in één van de DHI-landen*.
 • U demonstreert uw technologie, kapitaalgoed of dienst op kleine schaal in een werkbare situatie.
 • U toont aan dat er toegevoegde waarde is en dat uw project onder lokale omstandigheden toepasbaar is.
 • De activiteiten binnen een demonstratieproject moeten altijd een duidelijk demonstratiekarakter hebben.
 • Binnen 3 jaar moet de verwachte export ten minste 10 keer hoger zijn dan het subsidiebedrag.
 • Tijdens het demonstratieproject mag u geen producten of diensten leveren.

Klik hier voor een lijst van de *DHI-landen. Het gaat om de opkomende markten en het Dutch Good Growth Fund (DGGF).

2. Haalbaarheidsstudies:

Deze module is voor een onderzoek naar de technische of commerciële haalbaarheid van een buitenlandse investering in uw product. Dit onderzoek vergroot de kans dat een potentiële klant uit één van de DHI-landen wil investeren in de technologie, kapitaalgoed of dienst. De voorwaarden voor deze module zijn:

 • Er moet voldoende duidelijkheid bestaan over de omvang van de markt, de beoogde opzet van het project, de locatie, de exploitatie, de financiering en de lokale impact.
 • Een haalbaarheidsstudie levert een businessplan of projectplan op.
 • De maximale looptijd van een haalbaarheidsstudie is 2 jaar.
 • Binnen drie jaar moet de verwachte export minstens 10 keer hoger zijn dan het subsidiebedrag.

3. Investeringsvoorbereidingsstudies:

Deze module is voor onderzoek naar de technische en commerciële haalbaarheid van uw investering in een onderneming in één van de DHI-landen. De investeringsvoorbereidingsstudie levert een businessplan op. De voorwaarden voor deze module zijn:

 • Uw beoogde investering moet in lijn zijn met de activiteiten van uw huidige bedrijf en gericht zijn op versterking daarvan.
 • U hoeft geen duurzame samenwerking aan te gaan met een lokale investerende partij (zoals een joint venture). Het maken van een businessplan voor een 100% dochteronderneming in één van de DHI-landen is ook voldoende om in aanmerking te komen voor deze regeling.
 • Indien er sprake is van een beoogde joint venture, dan moet de investeringspartner al bekend zijn.
 • U moet aannemelijk maken dat u en eventuele andere aanvragende partijen de kosten van de investeringsvoorbereidingsstudie kunnen dragen.
 • U moet aannemelijk maken dat de beoogde investering financierbaar is.
 • De verwachte export naar opkomende markten moet ten minste 10 keer hoger zijn dan het subsidiebedrag.

Verschil haalbaarheidsstudie en investeringsvoorbereidingsproject

Wanneer u de haalbaarheid van een project wilt onderzoeken kan dat door middel van een haalbaarheidsstudie en een investeringsvoorbereidingsproject. Wij leggen u graag de verschillen uit. Bij een haalbaarheidsproject ligt het initiatief bij de buitenlandse partner. Hij of zij heeft interesse in uw product of dienst en de studie zal aantonen of de aanschaf haalbaar is. Bij een investeringsvoorbereidingsproject ligt het initiatief bij u, de Nederlandse ondernemer. U gaat onderzoeken of de investering haalbaar is.

Voor wie?

De DHI subsidie is bedoeld voor mkb-ondernemers in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. De sector waarin u opereert is hierbij niet van invloed.

Hoeveel is de subsidie?

Demonstratieproject: Subsidiabel is 50% van de kosten met een maximum van € 200.000.
Haalbaarheids- en investeringsvoorbereidingsstudie: Subsidiabel is 50% van de kosten met een maximum van € 100.000.

Wanneer is de deadline?

De DHI regeling is opengesteld op 15 januari 2019. Aanvragen worden behandeld op basis van volgorde van binnenkomst. Er is € 4 miljoen beschikbaar voor DGGF-landen en € 5 miljoen voor overige landen.

Aanvraagproces DHI subsidie bij RVO

De DHI subsidie kunt u aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat werkt als volgt: u dient een quickscan in, waarna u een advies ontvangt van de RVO. Indien dit advies positief is, ontvangt u een code waarmee u een aanvraag kunt indienen.

Zelf aanvragen of kiest u voor een intermediair?

U kunt ervoor kiezen om zelf een aanvraag met de bijbehorende administratieve verplichtingen in te dienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een intermediair zoals De Breed & Partners. In 2018 hebben wij drie keer succesvol DHI subsidie aangevraagd voor onze klanten. Dankzij 35+ jaar ervaring in het financieren van innovatie zijn wij uitstekend in staat om uw innovatieplannen te vertalen naar de taal van de overheid.

DHI subsidie adviseur Frank Andre Becker De Breed & PartnersMeer informatie?

Heeft u internationale ambities? En wilt u meer informatie over deze subsidieregeling? Download dan de gratis whitepaper DHI of neem vrijblijvend contact op met consultant Frank Andre Becker.