Wereldverbeteraars als winnaars van de TU/e Contest 2019

Op donderdag 6 juni was de finale van de TU/e Contest 2019. Twintig finalisten pitchten hun idee voor de jury en het publiek. Naast juryprijzen in de categorieën Ideation, Prototyping en Studenten Teams, was er ook een publieksprijs en een ASML Maker Award te winnen. Een extra prijs werd door DB&P uitgereikt aan SpaceSea, die tegelijkertijd ook de prijs voor Prototyping won.

SpaceSea wil ervoor zorgen dat in 2050 de 9.1 miljard mensen op een duurzame manier gevoed worden. Zeewier is hiervoor de uitkomst. De andere twee winnaars CORE en AxLectric denken ook aan het milieu door middel van afvalrecycling en vermindering van de CO2 uitstoot.

Aftermovie

Bekijk hier de aftermovie van de TU/e Contest 2019.

DB&P als Business Partner

DB&P was Business Partner van de TU/e Contest 2019. Namens de Breed & Partners was Senior Consultant Sjef van Kemenade als coach actief. Hij begeleidde eerder de studenten tijdens workshops en speeddates. De Business Partners en studenten ontmoetten elkaar nogmaals tijdens het finale-evenement op 6 juni.

De meest innovatieve onderneming SpaceSea

DB&P benoemde de start-up SpaceSea tot meest innovatieve onderneming van de toekomst. SpaceSea wil ervoor zorgen dat er genoeg voedsel is voor de 9.1 miljard mensen in 2050. Zeewier is volgens hen een geschikt product doordat het duurzaam, goedkoop en voedzaam is. De zeewier boerderijen die nu al bestaan zullen moeten opschalen en Spacesea gaat helpen door een ingenieus datagedreven monitoringssysteem. Dit systeem is aangestuurd via satellieten die voorspellen hoe de kweek van zeewier zal gaan door de temperatuur van het water, de hoeveelheid chlorofyl en de troebelheid te meten. SpaceSea kreeg van DB&P een cheque t.w.v. € 500 en vier uur coaching en advies. Nicole Campen, partner van DB&P en tevens Innovatie Subsidieconsultant, reikte de award uit: “SpaceSea past goed binnen het innovatieve profiel dat wij ook binnen de klantenkring van DB&P terugzien. Deze innovatieve oplossing zal grote impact hebben op de toekomstige voedingsbranche: duurzaam, innovatief en een terechte winnaar.” Ook de jury prees het systeem van SpaceSea. De start-up werd de winnaar in de categorie Prototyping.

CORE voor het recyclen van metaal

De winnaar in de categorie Student Team werd CORE door hun daadkracht. Zij gaan een reactor bouwen waarmee ze metalen recyclen, die nu niet gerecycled kunnen worden. Dit zijn metalen die nu naar arme landen worden gestuurd.

AxLectric vermindert de CO2 uitstoot

AxLectric bouwt bestelbussen en vrachtwagens om naar hybride wagens. Dit om de CO2 uitstoot in transport te verminderen. Met dit idee heeft AxLectric gewonnen in de categorie Ideation.

Publieksprijs en ASML Maker Award

De publieksprijs is gewonnen door Oh Crap: I Gut My Future, die voedingsadvies wil opstellen voor baby’s die met een keizersnede geboren zijn. De ASML Maker Award ging naar Pressure-Sensitive Keyboards, die aangepaste toetsenborden maakt om burn-outs te voorkomen.