Minder bedrijven kregen in 2017 WBSO subsidie

Het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is in 2017 gedaald. Dat blijkt uit de jaarrapportage die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken eerder deze maand publiceerde.

In 2017 maakten 21.265 ondernemers gebruik van de WBSO-regeling. Dat is 4,8% minder ten opzichte van 2016. Het bedrag dat de ondernemers toegekend kregen is ongeveer gelijk aan het jaar daarvoor, ca. € 1,2 miljard.

De daling in het aantal bedrijven dat subsidie ontvangt heeft volgens het rapport te maken met de economische groei die nu gaande is. “Bedrijven besteden minder tijd aan R&D en richten alle inspanningen op hun primaire bedrijfsprocessen”, aldus de rapportage.

Feiten en cijfers

Van de 21.265 bedrijven die WBSO hebben ontvangen, behoort 97% tot het MKB. De meeste bedrijven zijn gevestigd in Amsterdam (1923), Eindhoven (1726) en Utrecht (1534). In de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland wordt het meeste geld uitgegeven aan R&D.

Download de gratis whitepaper

Met de WBSO subsidie stimuleert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland technische innovatie in het Nederlandse bedrijfsleven. In de whitepaper ‘WBSO in een notendop’ leggen wij u in heldere taal uit wat de WBSO precies inhoudt en wat de voorwaarden zijn. Download de whitepaper hier gratis.