WBSO percentage al omhoog in 2019

Update: Op dinsdag 13 november 2018 is de motie van regeringspartijen D66 en ChristenUnie aangenomen door de Tweede Kamer. Dat betekent dat de geplande verruiming van de WBSO subsidie een jaar naar voren gehaald wordt.

Tweede Kamerleden Verhoeven van D66 en Bruins van ChristenUnie hebben op donderdag 8 november 2018 een motie ingediend tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het plan werd al gesteund door coalitiepartners VVD en CDA.

Van 14% naar 16%

De verruiming houdt in dat het WBSO percentage van de tweede schijf van 14% naar 16% wordt verhoogd. Het verhogen van dit percentage maakt deel uit van een pakket aan fiscale maatregelen nu de dividendbelasting toch niet wordt afgeschaft. De eerste schijf blijft ongewijzigd. In de eerste schijf kunnen ondernemers 32% van hun S&O-uitgaven tot en met € 350.000 aftrekken van de loonbelasting.

Wat kost dat?

Door het percentage van de WBSO al in 2019 te verhogen, kost dat € 76 miljoen. Volgens Verhoeven en Bruins kan hiervoor het budget gebruikt worden dat nog beschikbaar is voor innovatie. In 2015 en 2017 is namelijk niet het gehele WBSO budget besteed en dat is zonde volgens Bruins: “Geld voor innovatie moet niet ongebruikt blijven liggen, maar beschikbaar komen voor ondernemers die onderzoek hoog in het vaandel hebben. Dat zijn de bedrijven die Nederland nodig heeft en die we moeten koesteren.”

Over WBSO subsidie

De WBSO is een fiscale stimuleringsmaatregel, oftewel: subsidie. Met de WBSO-regeling compenseert de overheid technische innovatie binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Onder technische innovatie wordt de technische ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur verstaan, uitgevoerd binnen uw eigen onderneming.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de WBSO subsidie of bent u benieuwd of u in aanmerking komt? Download dan vrijblijvend de whitepaper waar in heldere taal wordt uitgelegd wat de subsidie precies inhoudt of doe de gratis de WBSO test en ontdek in 1 minuut of uw werkzaamheden subsidiabel zijn.

Bron: FD