Brainport Development: ‘Overheid moet miljarden in Eindhovense tech-bedrijven investeren’

De komende 4 jaar moet er € 10,5 miljard worden geïnvesteerd in de technologische indrustrie in de omgeving Eindhoven. Dit is nodig om deze industrie naar een nog hoger plan te kunnen tillen. Het grootste deel van dit bedrag zal van het nieuwe kabinet moeten komen, vindt Brainport Development. Bedrijven, onderwijsinstellingen en gemeenten in de regio maken deel uit van dit samenwerkingsverband.

Van de € 10,5 miljard gaat 50% op aan verbetering van bereikbaarheid en voorzieningen. Tech-bedrijven zoals Philips, NXP, ASML en VDL hebben al jaren problemen met het aantrekken van hoog opgeleid talent. De verbetering van voorzieningen moet ervoor zorgen dat Zuidoost-Brabant aantrekkelijker wordt om te wonen en werken voor hoogopgeleide technici.

Onderzoek en onderwijs

Ook moet een deel van het geld gaan naar onderzoek en ontwikkeling in het onderwijs. Het aantal studenten dat kiest voor een technische of ICT opleiding, moet in de komende jaren verdubbeld worden. Dat is het doel. Daarnaast moet ook buitenlands talent worden aangetrokken om een studie te volgen in Nederland, aldus Brainport Development.

Belangrijkste economische regio van Nederland

De tech-industrie rondom Eindhoven zorgt niet alleen voor werkgelegenheid, maar ook voor innovaties waar men wereldwijd van profiteert. Het inmiddels demissionaire kabinet erkent dit en heeft het gebied daarom vorig jaar al aangewezen als één van de drie belangrijkste economische regio’s van Nederland. Schiphol en de haven van Rotterdam zijn de andere regio’s in de top drie.

Brainport Development denkt zelf € 2,2 miljard bij te kunnen dragen aan de gevraagde investeringen. Het resterende bedrag komt voor rekening van de overheid.