Stapelfinanciering maakt innoveren mogelijk

Stel PSV speelt volgend jaar in de Champions League finale. Tegen Barcelona! Hoe leuk zou het zijn, als je die avond een bijzonder biertje serveert aan je vrienden. Geen Spaanse San Miguell of Hollandse Heineken, maar een unieke combinatie van beiden. Of die wedstrijd er komt is nog maar de vraag. Maar dat biertje kun je morgen al brouwen. Met de MiniBrew: de minibrouwerij van eigen bodem. Oprichters Bart van de Kooij en Olivier van Oord ontwikkelden dit unieke apparaat in sneltreinvaart. Voor het benodigde kapitaal stapelden zij verschillende financieringsvormen: mede mogelijk gemaakt door stapelfinanciering!

Volledig geautomatiseerd

De MiniBrew valt op door de mooie vormgeving en door het volledige geautomatiseerde productieproces. Brouwen, koelen en fermenteren: de machine doet alles in één. Dit is nog nooit eerder vertoond. Minstens zo innovatief is de vernuftige koppeling tussen de hardware en de software die ervoor zorgt dat het productieproces nauwkeurig en snel verloopt. De MiniBrew-app op je eigen telefoon stuurt het proces aan.

Innovatieve app

Bart van de Kooij: “De app geeft toegang tot een grote database van bierrecepten. En door zelf te spelen met smaken kun je je eigen unieke bierrecept samenstellen. De ingrediënten krijg je thuisgestuurd met een brouwcode. De app scant de code en geeft het door aan de MiniBrew: het bierbrouwen kan beginnen. De app legt het brouwproces stap-voor-stap uit en houdt het in de gaten. Bier klaar? Tap op het portable vat en op naar het park, feestje of de voetbalwedstrijd.”

Stapelfinanciering

Om de benodigde financiering bij elkaar te krijgen, spraken Bart en Olivier een groot deel van hun eigen vermogen aan. Daarnaast pitchten de twee jonge ondernemers het concept op zoveel mogelijk innovatie en technologie beurzen en conferenties. Bart: “Wij wisten precies wat we wilden. Ons verhaal sprak aan en werd doorverteld.” Eén privé investeerder en het investeringsfonds VOC Capital Partners waren enthousiast en investeerden in de startup. Met een crowdfunding campagne op Indiegogo.com vonden de heren nog eens 86 personen bereid om te investeren in de minibrouwerij. “Het voordeel van stapelfinanciering is dat we niet afhankelijk zijn van één partij,” aldus Bart.

DB&P, partner in technologische innovatie

Bart: “Hans van Leeuwen van DB&P heeft de WBSO subsidie voor ons geregeld. Hans is zelf engineer én bierliefhebber: hij snapt wat wij doen! Niet gek dat het zo goed klikt. Wij groeien snel en het is soms moeilijk te voorspellen wat de toekomst zal brengen. Hans denkt en kijkt mee en weet exact welke innovatie subsidies op welk moment van toepassing zijn op ons.”

Door Bart van de Kooij, CPO MiniBrew

Ook geïnteresseerd in stapelfinanciering? DB&P kijkt graag met u naar de mogelijkheden! Neem contact met ons op via 076-5654321 of info@debreed.nl