Spelregels Tour de France Poule 2015

De spelregels voor de Tour de France Poule 2015 zijn als volgt:

Team kiezen

Tip vooraf

Zorg dat je een evenwichtig team samenstelt zodat je iedere etappe specialisten kunt opstellen die zo hoog mogelijk eindigen. Met 16 klimmers in je team zal je in vlakke etappes niet veel punten scoren, bovendien kun je maar 9 renners per etappe opstellen!

Budget en renners

Je krijgt een fictief budget van € 50 miljoen, van dit budget kun je 16 tot 20 renners kopen.

Drie kopmannen kiezen

Als je team met minimaal 16 renners compleet is, dan moet je 3 kopmannen kiezen. Denk hier goed over na, want met je kopman verdien je per etappe dubbele punten! Je kunt per etappe 1 van je 3 kopmannen tot kopman benoemen. De andere 2 renners mag je wel opstellen voor deze etappe, maar daarmee verdien je geen dubbele punten.

PUNTEN PER ETAPPE

Per etappe stel je 9 renners op, met deze renners kun je iedere etappe punten verdienen.

Na iedere etappe krijgen de eerste 20 renners in de uitslag punten. De winnaar van de etappe krijgt 50 punten, de nummer 2 krijgt 44 punten etc.

PUNTEN OVER KLASSEMENTEN

Punten over klassement na ieder etappe
Er zijn 4 klassementen waar je na de etappe ook punten mee kunt verdienen:

  • Gele trui (algemeen) – nummer 1 t/m 5
  • Groene trui (punten) – nummer 1 t/m 5
  • Bolletjes trui (berg) – nummer 1 t/m 5
  • Witte trui (jongeren) – nummer 1 t/m 5

De drager van de gele trui verdient na de etappe dus 10 punten, de nummer 2 verdient 8 punten etc.

Dubbele punten voor kopman

Je kopman verdient dubbele punten na de etappe. Je ontvangt geen dubbele punten voor je kopmannen over de eindklassementen.

Punten over het eindklassement

Als alle etappes verreden zijn, ontvang je ook nog punten over de eindklassementen. Zo krijg je voor de winnaar van het algemeen klassement 100 punten, voor de nummer 2 krijg je 80 punten etc. Alle renners binnen je team komen hiervoor in aanmerking, hiervoor hoef je ze niet de laatste etappe op te stellen.

Alleen punten voor opgestelde renners

Je kunt per etappe alleen punten verdienen over de 9 renners die je hebt opgesteld, dit geldt zowel voor de einduitslag van de etappe, als voor de top 5 per klassement na de etappe. De punten over de eindklassementen gelden voor al je renners in je team.

TEAMPUNTEN

Team per etappe

Wanneer je een renner hebt opgesteld in een etappe en een ploeggenoot wint deze etappe, dan ontvang je per renner uit dit team teampunten voor deze etappewinst. Je ontvangt geen teampunten na individuele tijdritten (incl. proloog).

Teampunten klassement na etappe

Wanneer je een renner hebt opgesteld in een etappe en een ploeggenoot is na deze etappe houder van een klassementstrui, dan ontvang je teampunten voor het winnen/behouden van deze trui. Je ontvangt geen teampunten na individuele tijdritten (incl. proloog).

Teampunten over het eindklassement

De ploeggenoten van de winnaars van de gele (algemeen), groene (punten), bolletjes (berg) en witte (jongeren) trui ontvangen teampunten voor deze prestatie.

Teampunten uitgevallen renner

Wanneer een renner om wat voor reden dan ook uitvalt, dan scoort hij geen teampunten voor etappes die volgen. Dit geldt vanaf de etappe dat hij daadwerkelijk uitvalt. Als een renner buiten de tijd eindigt in een etappe, dan verdient hij geen teampunten voor die etappe.

PLOEGENTIJDRIT

Opgestelde renners verdienen punten wanneer hun ploeg in de top 8 is geëindigd van de ploegentijdrit.

Renners uit de winnende ploeg krijgen allemaal 40 punten. Renners uit de ploeg die 2e wordt krijgen allemaal 32 punten etc. Voor de ploegentijdrit worden geen teampunten toegekend.

DEADLINES

De deadline voor het samenstellen van je team voor de Tour de France is zaterdag 4 juli om 14:00 uur.

Als je team compleet is, dan moet je 9 renners per etappe gaan opstellen. Je opstelling dient uiterlijk op het moment van aanvang van de etappe gereed te zijn. Het is mogelijk om dit dagelijks per etappe te doen, maar het is ook mogelijk om een aantal etappes vooruit te werken. Zolang de etappe nog niet is gestart, kun je hierop nog wijzigingen aanbrengen.

CONTROLEER JE TEAM

Pas één dag voor de start van de Tour zijn de deelnemerslijsten definitief. Tot die tijd kunnen wijzigingen optreden, dit gebeurt veelvuldig. Zorg ervoor dat je één dag voor de start controleert of je team compleet is!

OPGAVE EN DISKWALIFICATIE

Indien een renner tijdens de wielerronde opgeeft of wordt uitgesloten van de ronde (gediskwalificeerd, dopinggebruik etc.), dan wordt deze renner ook uit het spel gehaald. De punten die met deze renner zijn verdiend, komen dan niet te vervallen.

GELIJKE STAND

In geval van een gelijke stand tussen deelnemers aan de Wielermanager van Scorito.com, wordt de hoogte in de ranking als volgt vastgesteld:

1) Bij een gelijk stand wordt eerst gekeken naar de behaalde punten voor etappe 1;
2) Als dat gelijk is wordt gekeken naar de punten voor etappe 2;
3) Als dat ook gelijk is dan wordt gekeken naar de punten voor etappe 3;
4) Als dat ook gelijk is, dan telt degene die zich als eerste op Scorito.com heeft aangemeld.