Recordbedrag aan R&D-uitgaven in 2016

Het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) meldt dat Nederlandse organisaties een recordbedrag van € 14,3 miljard uitgaven aan Research & Development (R&D). R&D-uitgaven worden ook wel uitgaven aan speur- en ontwikkelingswerk (S&O) genoemd.

Bedrijven, niet-gouvernementele organisaties, instellingen en het hoger onderwijs gaven in 2016 samen 4 procent meer uit aan R&D ten opzichte van 2015. Deze groei aan uitgaven in R&D was met name zichtbaar in het Nederlandse bedrijfsleven. De totale R&D-uitgaven van het bedrijfsleven in 2016 bedroegen € 8,1 miljard, wat een toename van 5,7 procent was ten opzichte van 2015.

Grootste aandeel Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant was verantwoordelijk voor het grootste aandeel aan R&D-uitgaven. Dit aandeel was maar liefst 30 procent van de R&D-uitgaven van het landelijk totaal. In het bijzonder werd veel S&O-werk uitgevoerd in de regio Eindhoven met € 1,5 miljard aan investeringen. Ook organisaties in Zuid- en Noord-Holland gaven relatief veel geld uit aan R&D ten opzichte van de rest van Nederland. De provincies die het minste geld uitgaven aan speur- en ontwikkelingswerk zijn Groningen, Drenthe en Zeeland.

Streven naar een hogere R&D-intensiteit in Nederland

Het steven van het nieuwe kabinet Rutte III is dat de R&D-intensiteit stijgt naar 2,5 procent van het bruto binnenlands product. In 2016 bedroeg deze intensiteit een percentage van 2,03 procent, wat een minimale stijging was ten opzichte van 2015 (2,02 procent) en 2014 (2,0 procent).

Nederlandse R&D-uitgaven in het buitenland

De Nederlandse uitgaven aan speur- en ontwikkelingswerk in het buitenland namen in 2016 met maar liefst 35 procent toe ten opzichte van 2014: van € 1,5 miljard naar € 2,2 miljard. De R&D-uitgaven van buitenlandse bedrijven in Nederland namen ook flink toe van € 1,7 miljard in 2014 naar € 2,2 miljard in 2016. Dit is een groeipercentage van bijna 23 procent.

Bent u een (startende) onderneming die tijd investeert in speur- en ontwikkelingswerk en bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor subsidie? Doe de gratis WBSO test of neem contact op met DB&P. Wij gaan graag vrijblijvend met u in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Bron: nu.nl