Prinsjesdag 2018:
De gevolgen voor de innovatieve ondernemer

Prinsjesdag 2018 is achter de rug. Koning Willem-Alexander heeft de troonrede uitgesproken met daarin de plannen van de regering voor het komende jaar. Welke gevolgen hebben deze plannen voor u als innovatieve ondernemer?

Hoewel een aantal zaken uit de troonrede al waren uitgelekt, hebben wij hier nogmaals de belangrijkste elementen op subsidiegebied voor u op een rijtje gezet.

Meer budget voor de WBSO

Het budget van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk gaat met € 42 miljoen omhoog naar € 1205 miljoen in 2019.

Meer budget voor MIT-regeling

De bijdrage vanuit het Rijk voor de MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) wordt verhoogd met € 40 miljoen per jaar.

€ 90,8 miljoen voor innovatie in de agrarische sector

De positie van veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers moet verbeterd worden. Daarom zet het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hier flink op in met € 90,8 miljoen. Dit budget is met name bedoeld voor kennisontwikkeling en agrarische innovatie.

Meer geld voor cybersecurity

Er wordt gewerkt aan een kennis- en innovatieagenda voor de versterking van de kennisbasis en innovatie van cybersecurity. Voor de komende drie jaar is een budget van € 20 miljoen beschikbaar gesteld.

Aftrekpercentage Energie-Investeringsaftrek omlaag

Het kabinet heeft besloten om het aftrekpercentage van de EIA te verlagen van 54,4% naar 45%.

Sjef van KemenadeMeer informatie?

Wilt u meer informatie over één van deze regelingen? Of bent u benieuwd wat de gevolgen zijn voor uw onderneming? Neem dan contact op met DB&P consultant Sjef van Kemenade.