Overwaardering van start-ups

Er is veel aandacht voor jong ondernemerschap en investeren in een vroege fase is in Nederland heel populair. Volgens Jeroen Snellen van Investormatch komt het geregeld voor dat start-ups zichzelf een bijzonder hoge waardering toekennen. Bedrijven zonder omzet, gebruikers of patenten waarderen zichzelf op meer dan € 1 miljoen euro. Er zijn dus investeerders bereid om meer geld op tafel te leggen dan start-ups in feite waard zijn.

Snelle oprichting en snelle overdracht

Vergelijkingen met de internetzeepbel (1997-2000) zijn niet te vermijden. Kenmerkend  waren een snelle oprichting en een snelle overdracht. Marktaandeel was leidend, netto-inkomsten ouderwets. Bij het barsten van de bubble gaf iedereen toe dat het eigenlijk heel logisch was dat het fout was gegaan.  De overwaardering van start-ups lijkt ook het gevolg van de toegenomen aandacht voor jong ondernemerschap. Daarnaast zijn start-ups vaak actief op trendgevoelige terreinen.

Juiste ondersteuning

Start-ups worden inmiddels veelal ondersteund om de slaagkans te vergroten. De business incubators en accelerators zijn niet meer weg te denken. Opvallend is wel dat de selectiecriteria scherper worden en de incubatieperiode korter. Lees hier het volledige artikel over de waarde van start-ups.