Nuon Solar Team wint World Solar Challenge 2017

Het Delftse Nuon Solar Team heeft als eerste team de finishlijn gepasseerd tijdens de World Solar Challenge in Australië. Zij mogen zich 2 jaar de regerend wereldkampioen zonneracen noemen. De Bridgestone World Solar Challenge werd gedomineerd door het Delftse team. Na circa 5 dagen racen kwam de Nuna9, zoals de zonneauto heet, op donderdag 12 oktober rond kwart voor zeven Nederlandse tijd over de finishlijn.

De race werd gestart door Tim van Leeuwen, die de rest van de race als reservecoureur in dienst van het team stond. Na de eerste stop werd Lisanne de Rooij de bestuurder van de zonnewagen Nuna9. “Alle coureurs waren bij aanvang van hun traject heel zenuwachtig”, zo blikt de andere collega-coureur Sharon van Luik terug op de race. “Maar eenmaal in de wagen ging het top”. De maximumsnelheid van Nuna9 werd zelfs nog behaald op de laatste racedag: maar liefst 110 km/h. Puur en alleen op de kracht van de zon!

TU Delft is de meest succesvolle universiteit

Het Nuon Solar team heeft in 9 edities van de zonnerace in Australië meegedaan waarin het 7 keer eerste en 2 keer tweede is geëindigd. Daarmee is de TU Delft in 14 edities veruit de meest succesvolle universiteit. Rijden op basis van slechts zonne-energie heeft een hoge prioriteit op deze universiteit en is al in een ver stadium van ontwikkeling. Toch was het team aan de start nerveus, aldus teamleider Sander Koot. Er waren veel veranderingen in de regels, waardoor er ook veel aanpassingen aan de zonnewagen nodig waren ten opzichte van de vorige race. Dit zorgde voor veel onzekerheid bij het team, want niemand wist van te voren wie het beste op de regels zou inspelen. “Gelukkig pakte de keuze om naast zonne-energie met een compact model ook op de wind in te spelen goed uit”.

Omdat wij techniek en innovatie een warm hart toedragen, is DB&P zilveren sponsor van het Nuon Solar Team.

Nuon Solar Team