Nederland presteert wereldwijd het beste in online shoppen

Nederland staat aan de top van de jaarlijkse B2C E-commerce Index, de wereldwijde ranglijst voor online shoppen. Ons land scoorde het hoogst van alle 151 landen die zijn meegenomen in de Index van 2018 en steeg drie plaatsen, ten opzichte van het jaar 2017.

De UNCTAD publiceert jaarlijks de ranglijst die geeft inzicht in de landen die het best presteren in de e-commerce. De index wordt berekend op basis van de mate waarin online shoppen door de economie wordt gestimuleerd. De indicatoren zijn de betrouwbaarheid van het transport, het aantal individuen dat het internet gebruikt en de mate waarin er veilige internet servers aanwezig zijn.

Aanzienlijk aantal online shoppers

Ons land scoorde hoog op alle drie indicatoren, maar met name op de veilige internet servers. Maar liefst 40.000 webshops kwamen in 2016 hun verplichtingen na. Ook zijn er in ons land de meeste online gebruikers vanaf 15 jaar. Van deze online gebruikers doen er veel aan online shopping: maar liefst 76% vanaf vijftien jaar bestelt weleens iets online.

De top 3

Acht van de tien hoogst scorende landen zijn gevestigd in Europa. Op nummer twee in de lijst staat Singapore en Zwitserland behaalde de derde plek. Singapore steeg vergeleken met 2017 fors met 16 plekken. Een flinke bijdrage hieraan leverde de e-commerce gigant Alibaba, die investeerde in Singapore Post en meer dan de helft van de verdiensten van Alibaba was gerelateerd aan e-commerce.

onlineSubsidies in de e-commerce

Bent u ondernemer in de e-commerce en wilt u graag weten of u aanspraak kunt maken op subsidies of fiscale regelingen? Maak dan kennis met Michiel van den Bosch, innovatieconsultant en expert op het gebied van e-commerce.