Nederland innovatieland: de gevolgen van de verkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen van 2017 zijn achter de rug. Wat valt er op dit moment te zeggen over de gevolgen voor Nederland innovatieland?

Kabinet met GroenLinks

VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan deze week overleggen over een nieuwe coalitie. Dit is verrassend, omdat het partijprogramma van GroenLinks veel tegenstellingen kent ten opzichte van de andere partijen. Deze tegenstellingen hebben voornamelijk te maken met het klimaatbeleid, immigratie en het vluchtelingenbeleid. De reden waarom de partij van Jesse Klaver toch deel uit kan maken van het kabinet, is omdat GroenLinks tot de grote winnaars van de verkiezingen behoort. Met deze partij kan bovendien een meerderheid in de kamer gecreëerd worden.

Groen en groei

Onze economie verandert. We zijn aan het digitaliseren en de innovatieve technologie is in opmars. Daarnaast zijn we bezig met de uitvoering van het wereldwijde klimaatverdrag. Het doel? Aan het einde van de eeuw moet de opwarming van de aardbol ruim beneden 2 graden Celsius blijven. Dit verdrag heeft veel impact en dat zien we op dit moment vooral terug in de belastingmaatregelen en subsidies.

Het antwoord op het klimaatbeleid 4.0

In plaats van de klimaatproblematiek op te lossen door middel van belastingmaatregelen en subsidies, is het effectiever om de nadruk te leggen op innovatieve (doorbraak) technologieën. Hiermee kan de CO2 uitstoot ook aanzienlijk worden verminderd en dit zorgt er tevens voor dat Nederland koploper wordt bij de realisatie van een slimme en groene economie. Blockchain, 3D-printen en technologie op het gebied van duurzaam bouwen zijn slechts een paar voorbeelden van dergelijke innovatieve technologieën.

Investeren in onderzoek en ontwikkeling

In 2016 was Nederland voor het eerst leidend op het gebied van innovatie in Europa. Dit biedt perspectief, want de zogeheten ‘Green Tech’ moet onze aardbol redden. Daarom is het dan ook belangrijk dat er een miljardenbedrag gaat naar onderzoek en ontwikkeling op het gebied van duurzame energie en CO2-reductie technologie. Het is GroenLinks die in dit geval een sleutelrol heeft en ervoor kan zorgen dat het nieuwe kabinet hier voldoende in zal investeren.

Bronnen:
Nederland Innovatieland – De Telegraaf
Kabinet met GroenLinks: meer Innovatie en geen hogere belastingen – De Telegraaf