MKB nog onbekend met stapelfinanciering

Zelfstandigen en MKB ondernemers hebben weinig ervaring met nieuwe financieringsvormen zoals starterslening, crowdfunding, kredietunies en het overbruggingskrediet. Dit is de conclusie uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel en de Hogeschool Utrecht, zo meldt het Financieele Dagblad.

Bekende financieringsvormen

Ruim 3100 ondernemers kregen in het onderzoek 24 financieringsvormen en 14 overheidsregelingen voorgelegd. De meest bekende financieringsvormen zijn de hypotheek, de reguliere banklening, het verhogen van de rekeningcourant, de lening van familie en vrienden en de vooruitbetaling door klanten. Als die mogelijkheden niets opleveren, dan laten bijna alle ondernemers het er bij zitten, is één van de uitkomsten van het onderzoek.

Stapelfinanciering met alternatieve financieringsvormen

Slechts 1 tot 3% van de ondernemers maakt gebruik van alternatieve financieringsvormen zoals overbruggingskrediet, operationele leasing, starterslening en crowdfunding. Alternatieve financieringsvormen zoals Qredits (zie QREDITS), kredietunies of business angels zijn vrijwel onbekend bij kleine ondernemers. Stapelfinanciering, het combineren van de verschillende vormen, is wellicht onbekend bij velen maar komt toch steeds vaker voor.

De meest populaire overheidsregeling blijkt de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) te zijn: 18% van de zzp’ers en een kleine 30% van de mkb’ers maakt er gebruik van. De kennis en het gebruik van de overige overheidsregelingen is veel minder, constateren de onderzoekers. Lees hier meer over in het artikel van de Kamer van Koophandel.