MIA en VAMIL: onderzoek naar samenvoeging

Er is onderzoek gedaan naar het samenvoegen van de MIA en VAMIL regelingen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Tweede Kamer over de resultaten geïnformeerd. Naar aanleiding van deze resultaten worden er op dit moment geen wijzigingen doorgevoerd.

De centrale vraag in het onderzoek luidt als volgt: zal het samenvoegen van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) tot meer efficiëntie leiden?

Vier varianten

Er zijn vier varianten onderzocht die kunnen leiden tot meer efficiëntie. In twee van de vier varianten op het huidige fiscale systeem is winst in uitvoering mogelijk, maar deze is beperkt. In de andere twee varianten is er geen sprake van efficiëntieverbetering. In alle gevallen viel de beleidseffectiviteit lager uit. Staatssecretaris Wiebes heeft dan ook besloten om op dit moment geen veranderingen door te voeren in de MIA en VAMIL.

Over de MIA en VAMIL

De regelingen hebben samen één doel: het stimuleren van investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of ervoor zorgen dat innovatieve milieuvriendelijke producten sneller de markt op kunnen.

Meer weten over de MIA of VAMIL?
Download hier de Factsheet of neem contact op met Joris van Eil van De Breed & Partners.