Innovatieve hoogtepunten 2017: tot nu toe

De eerste helft van 2017 zit erop. We hebben al veel innovatieve hoogtepunten mogen beleven. Wij geven u graag een overzicht.

1. Nederland is innovatieleider

Waar wij voorheen nog innovatievolger waren, zijn we nu innovatieleider. Dat blijkt uit de ranglijst van het European Innovation Scoreboard 2016. Nederland staat nu op plek 4 in deze lijst. Daarmee passeren we Duitsland.

2. Europese uitvindersprijs voor Nederlandse hematoloog

De Nederlandse hematoloog Jan van den Boogaart heeft een Europese uitvindersprijs gewonnen in de categorie Industrie. Deze prijs ontving hij voor een geautomatiseerde test om malaria op te sporen die hij samen met een Oostenrijkse collega ontwierp.

3. Nummer 3 in Global Innovation Index

Nederland is op de World Intellectual Property Organization (WIPO) gestegen van plek 9 naar plek 3. Opnieuw een teken dat wij op innovatief vlak hard aan de weg aan het timmeren zijn.

4. Veel uitvindingen

In Europa staat Philips op de eerste plaats als het gaat om het aantal octrooi-aanvragen. Maar niet alleen Philips is innovatief bezig. Vergeleken met het wereldgemiddelde, doen Nederlandse bedrijven meer uitvindingen per bedrijf dan bedrijven in andere landen.

5. € 1 miljard subsidie voor toponderzoekers

Bij de evaluatie van 10 jaar European Research Council is gebleken dat 600 toponderzoekers in Nederland een totaalsubsidie van € 1 miljard hebben ontvangen. In de top 25 staan 4 Nederlandse universiteiten: de TU Eindhoven, de TU Delft, de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.