Innovatiebox onder druk

De Nederlandse ‘innovatiebox’ – met een belastingtarief van 5% voor alles rond innovaties- staat onder druk. Deze week zetten de twintig grootste economieën enkele concrete stappen in de strijd tegen belastingontwijking. De innovatiebox lijkt daar de dupe van te worden.

Innovatiebox voor innovaties zonder patent

Op dit moment tellen in Nederland ook nog innovaties mee waarvoor geen patent is aangevraagd of verleend. Volgens de nieuwe voorstellen mogen alleen over innovaties waarvoor patent is verleend een lager tarief berekend worden. Bovendien moet de innovatie ook echt in het land zijn ontwikkeld dat het lagere tarief in rekening wil brengen. Dit hebben het Verenigd Koninkrijk en Duitsland eind vorig jaar met elkaar afgesproken, en de Oeso en de EU nemen dit voorstel over.

Nieuwe regels ten koste van MKB

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft eerder aangegeven dat het midden- en kleinbedrijf de dupe wordt van de nieuwe regels, omdat deze bedrijven minder patenten aanvragen. Nu de innovatiebox in zijn huidige vorm onder druk staat is het van belang snel te schakelen om tot een vaststellingsovereenkomst te komen met de belastingdienst.

Meer weten over de innovatiebox? Neem contact op met Arno van Klinken van De Breed & Partners.