Innovatiebeleid Europa kost € 152 miljard

Ieder jaar wordt er door Europese overheden gemiddeld € 152 miljard uitgegeven aan het innovatiebeleid, maar zij blijken geen idee te hebben of dit bedrag ook tot resultaten leidt. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Deze resultaten zijn afkomstig uit het onderzoek van het Britse consortium ‘What Works Centre for Local Economic Growth’. Het onderzoek toont ook aan dat slechts 0,6% van de steunprogramma’s nieuwe banen oplevert.

Innovatiebeleid gebaseerd op aannames

Directeur van het Britse Innovation Growth Lab Albert Bravo-Biosca concludeert dat politici vaak nieuw beleid lanceren, waarbij ze hopen dat het resultaten oplevert terwijl ze in werkelijkheid geen idee hebben. Hieruit blijkt dat innovatiebeleid in veel gevallen is gebaseerd op aannames in plaats van op bewijs. Daar zou volgens hem verandering in moeten komen.

Experts aan het woord

Terwijl Dries Faems, hoogleraar Innovatie en Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, van mening is dat het innovatiebeleid op hol is geslagen, pleit Innovatie-expert Bravo-Biosca voor kleinschalige experimenten die kunnen aantonen of een beleid wel of niet werkt. Toch is Faems van mening dat het vrijwel onmogelijk is om de impact van innovatiebeleid echt goed in kaart te brengen. “Als de overheid gelooft dat innovatie belangrijk is en ziet dat er problemen zijn, dan moeten we accepteren dat we niet weten wat de investeringen precies opleveren.”