Innovatie in Amsterdam door het Acceleratorprogramma Startup in Residence

Een gemeente lijkt niet de meest logische instantie om startups te stimuleren, een gemeente wordt vaak namelijk bestempeld als een bureaucratische instantie met een wirwar aan regelgeving. De gemeente van Amsterdam breekt echter met dit stereotype door middel van hun succesvolle concept: het Acceleratorprogramma Startup in Residence. De derde editie start binnenkort.

De gemeente laat weten dat dertien van de in totaal 85 startups zijn geselecteerd om deel te nemen aan het Acceleratorprogramma dat een half jaar zal duren. Het doel van het programma is om startups in te zetten om de welbekende stadsuitdagingen op te lossen. De startups worden gestimuleerd om met innovatieve oplossingen te komen om bijvoorbeeld de bereikbaarheid van winkels te verbeteren of de straten afvalvrij te maken. Ambtenaren en ervaren Amsterdamse ondernemers worden ingezet voor de begeleiding van de startups bij het daadwerkelijk implementeren van hun innovatieve ideeën.

Overeenkomst met gemeente

De gemeente benoemt de eigen rol in de samenwerking met de startups als volgt: “De gemeente is misschien niet de snelste, maar we hebben wel veel kennis waar de startups van kunnen leren”. Wanneer de samenwerking bevruchtend verloopt en beide partijen zijn tevreden dan kan dit leiden tot een overeenkomst. De gemeente wordt in dat geval klant van de startup, een betere start van het bedrijf kan haast niet gewenst worden. De eerste editie leverde vijf overeenkomsten op en de tweede editie leidde tot op heden tot één overeenkomst.

Open vizier van gemeente

De gemeente wil geen vast bedrag koppelen aan een eventuele overeenkomst. De gemeente wil als klant een open vizier houden en aan de hand van de grootte van het project bepalen welk bedrag nodig is om de startup te financieren. Er wordt opgemerkt dat de kwaliteit van de startups dit jaar heel hoog ligt, de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk langdurige samenwerkingen tussen startups en de gemeente Amsterdam.

Bent u zelf een (startende) ondernemer met een innovatief idee die u ten uitvoering brengt?

Kijk dan eens naar de mogelijkheden tot subsidies en financiering. Lees onze pagina over de meest voorkomende subsidieregeling de WBSO 2018 en download onze Factsheet WBSO 2018.