Horizon 2020: update 2017

De Europese commissie heeft een update gegeven voor Horizon 2020. In 2017 komt er € 8,5 miljard beschikbaar voor onderzoek en innovatie via dit programma.

Wijzigingen in Horizon 2020

Deze update betekent de start van de tweede ondersteuningsronde vanuit het vorig jaar gepubliceerde werkprogramma voor 2016 en 2017. Er zijn bovendien een aantal belangrijke wijzigingen in het programma.

1: Open Research Data
Projecten die financiering ontvangen uit Horizon 2020, dienen de onderzoeksresultaten gratis online te publiceren.
2: Onderzoek naar migratievraagstukken
Er wordt € 11 miljoen vrijgemaakt voor nieuw onderzoek naar migratievraagstukken. Dit kan bijvoorbeeld onderzoek zijn naar het ontwikkelingsbeleid voor het controleren van de migrantenstroom of de integratie van migranten.
3: Nieuwe oproepen
Het geüpdate werkprogramma bevat een aantal nieuwe oproepen, zoals het onderwerp ‘Closing the water gap’, dat met € 10 miljoen wordt opgenomen in de ‘Greening the economy’ call. Daarnaast wordt er, als onderdeel van de oproep ‘Green Vehicles’, ongeveer 20 miljoen beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie cellen en hun integratie in accu’s.
4: FOOD 2030-initiatief
Een andere wijziging in de Horizon 2020 regeling is de € 4 miljoen steun voor beleidsontwikkeling en implementatie t.b.v. het FOOD 2030-initiatief van de Europese Commissie. Dit onderwerp is opgenomen in de call voor ‘sustainable food security’.
5: Vier Horizon prijzen
Er worden vier nieuwe Horizon prijzen gelanceerd, waarmee € 11 miljoen prijzengeld wordt ingezet om innovatie in digitale technologieën te stimuleren.

Heeft u vragen over het Horizon 2020 programma?
Neem gerust contact op met Carel Bruinings van De Breed & Partners.