EIA en MIA/Vamil: € 4 miljard aan investeringen in 2016

Vorig jaar is er voor bijna € 1,4 miljard aan investeringen in energiezuinige maatregelen gemeld. Daarnaast is er voor € 2,6 miljard aan investeringen in milieuvriendelijke technieken gemeld. Voor deze investeringen krijgen bedrijven in totaal € 272 miljoen fiscaal voordeel. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De cijfers van de EIA

In 2016 kwamen er in totaal 17.192 aanvragen binnen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dat is 20% meer dan een jaar daarvoor. Hiermee is  € 1.352 miljoen aan energiezuinige investeringen door ondernemend Nederland gemoeid en deze maatregelen resulteren in een energiebesparing van 600 miljoen m3 aan aardgas. De gebouwde omgeving en de industrie zijn de sectoren waarvoor de meeste aanvragen en de grootste bedragen zijn binnengekomen.

De cijfers van de MIA/Vamil

Vorig jaar kwamen er voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil 9.698 aanvragen binnen. Deze aanvragen zorgen samen voor een investering van  € 2.616 miljoen in groene technieken. In de zestienjarige geschiedenis van de MIA/Vamil regeling is dit het op twee na hoogste investeringsbedrag. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal aanvragen lager is dan in de afgelopen jaren.

Het investeringsbedrag op het gebied van circulaire economie is in 2016  met ruim 50% toegenomen. Daarnaast hebben veel duurzame investeringen plaatsgevonden in de sectoren voedsel, mobiliteit en bouw.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over deze fiscale regelingen?
Neem dan contact op met consultant Joris van Eil.