Crowdfunding Top 100 2016

Wie staat er op nummer 1 in de Happy New Year Crowdfunding Top 100? Bekijk hier de volledige hitlijst. Deze lijst van meest succesvolle crowdfunding projecten uit 2016 bevat opmerkelijk veel duurzame initiatieven. Zo zien wij bijvoorbeeld zonnestroomsystemen, elektrische invalidenvoertuigen en een waterkrachtcentrale. Blijkbaar is niet alleen het financieel rendement maar ook het maatschappelijk rendement van belang.

Meer dan een miljoen opgehaald

De nummer 1 in de Happy New Year Crowdfunding Top 100 heeft € 3.921.026 opgehaald! De Top 10 van deze hitlijst bestaat volledig uit projecten die meer dan een miljoen hebben opgehaald. ‘De doelbedragen worden steeds hoger’, aldus Judith Herrewijn van de Nederlandse Crowdfunding Top 40. Een andere trend is de opkomst van de converteerbare lening. Volgens Jeroen Snellen van financieringsplatform Investormatch zullen steeds meer platformen deze hybride vorm van crowdfunding gaan aanbieden. ‘De reden dat de converteerbare lening zo populair is, is omdat het waarderingsvraagstuk wordt uitgesteld. De lening converteert naar aandelen op een bepaald moment in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld bij een volgende investeringsronde zijn of op een vastgestelde datum’.

Trends & ontwikkelingen 2017

Inmiddels zijn er meer dan zeventig Nederlandse crowdfunding platformen. Judith verwacht in 2017 een shake-out en op z’n minst een aantal samenwerkingsverbanden. Er zijn al redelijk wat platformen die een aantal projecten hebben gehost en deze niet meer vol krijgen. Bart Ruitenbeek van Fundwijzer laat weten dat hij meer transparantie verwacht in 2017. ‘In 2016 is er een brede discussie ontstaan over transparantie omtrent defaults en inmiddels maken de eerste platformen de default cijfers maandelijks openbaar’. Elke week publiceert De Breed & Partners de Crowdfunding Top 40 waarbij er gekeken wordt naar de 40 projecten die in 1 week het meeste kapitaal hebben opgehaald. Bekijk hier de actuele Top 40. Wij kijken in elk geval weer uit naar een mooi nieuw jaar vol innovatieve crowdfunding campagnes. De Breed & Partners wenst u een inspirerend 2017!