Crowdfunding faillissementen

Om de risico’s van crowdfunding beter in kaart te brengen, heeft Fundwijzer onderzoek gedaan naar de defaults binnen de Nederlandse crowdfundingmarkt. Om de transparantie te vergroten, is Fundwijzer voorstander van het publiceren van de projecten die problemen ondervinden in het terugbetalen van de lening.

Inschatten risico’s door platformen

Uit het onderzoek van Fundwijzer blijkt vooral dat projecten met een hoge risicoclassificatie eerder in default zijn dan projecten met een lage risicoclassificatie. Het inschatten van de liquiditeits- en ondernemersrisico’s door de platformen blijkt dus gedegen te gebeuren. Kapitaal op Maat verwacht op termijn zo’n 5% defaults, dat is nog altijd minder dan de 8 tot 10% van de banken.

Verlies vanwege faillissement

Zo haalde een Haags restaurant in 2013 € 125.000 op middels crowdfunding, om vervolgens een jaar later haar deuren weer te sluiten. Het gevolg van dit faillissement was dat de investeerders ongeveer tweederde van hun investering als verlies moesten nemen. Ook een transportmaatschappij uit Noord-Brabant werd failliet verklaard. In december 2014 wist het bedrijf middels crowdfunding nog € 150.000 op te halen. In november 2015 verloren 64 investeerders een deel van hun investering.

Transparantie in de Nederlandse crowdfunding markt

Investeerders in crowdfunding projecten dienen dus rekening te houden met de gevolgen van mogelijke faillissementen en daarmee verlies op hun investeringen. Volgens Simon Douw, directeur van branchevereniging Nederland Crowdfunding en mede oprichter van de crowdfunding consultancy organisatie Douw & Koren, is transparantie omtrent deze ‘defaults’ een must in de crowdfunding sector. Transparantie straalt vertrouwen uit en dit kan bijdragen aan het volwassen worden van de Nederlandse crowdfundingmarkt.
Voor het gehele artikel klik hier.

Door Lars Boekelman, Fundwijzer