Combinatie WBSO en Horizon 2020

Het is op dit moment niet duidelijk of de door een bedrijf verrekende WBSO subsidie relevant is voor het bepalen van de loonkosten die gedeclareerd zijn in Horizon 2020-projecten.

WBSO subsidie

Binnen het zesde en het zevende kaderprogramma (KP6 / KP7) hoeven bedrijven die gebruikmaken van de WBSO subsidie dit belastingvoordeel volgens de Europese Commissie niet toe te rekenen aan individuele KP6- of KP7 projecten of onderzoekers. De door een bedrijf verrekende WBSO is daarmee niet relevant voor het bepalen van de loonkosten die mogen worden gedeclareerd in KP6- of KP7-projecten. Deze status van de WBSO is door de Europese Commissie vastgelegd op een lijst van personeelskosten gerelateerde belastingmaatregelen.

Nieuwe beoordeling

Vanwege de wijzigingen in de opzet van Horizon 2020 is deze lijst niet automatisch ook van toepassing op Horizon 2020, de opvolger van KP7. Aan personeelskosten gerelateerde belastingmaatregelen als de WBSO moeten dus opnieuw worden beoordeeld in hun relatie tot Horizon 2020. Op dit moment ligt de WBSO voor een dergelijke beoordeling bij de commissie.

Geen garantie

Door deze positie van de Commissie bestaat er op dit moment geen garantie dat de door een bedrijf verrekende WBSO niet relevant zal zijn voor het bepalen van de loonkosten die mogen worden gedeclareerd in Horizon 2020-projecten. De uiteindelijke beoordeling door de Europese Commissie zal hier meer duidelijkheid over moeten geven, aldus RVO.

 

Meer weten over de WBSO subsidie? Ga naar de WBSO pagina of download hier de Factsheet.