€12 miljoen voor innovatieve start-ups in gezondheidszorg

Startende bedrijven die innovatieve technologieën ontwikkelen voor de zorgsector kunnen financiële steun ontvangen. De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Economische Zaken en Klimaat hebben bekendgemaakt dat het kabinet hiervoor €12 miljoen uittrekt.

Het geld wordt gestoken in de Seed Capital regeling. Dit is een subsidiepot die door de overheid en private investeerders gevuld wordt. Creatieve en technologische start-ups krijgen hierdoor toegang tot durfkapitaal.

E-Health

Kabinet Rutte III heeft aangegeven om in te zetten op e-health, zodat de zorgmedewerkers die er nu zijn meer tijd krijgen voor de verpleging en verzorging van de patiënt. Gezondheidapps, zelfrijdende rolstoelen en zorgrobots zijn voorbeelden van e-health. De bekendmaking van het extra budget valt tegelijk met de start van de Nationale e-healthweek. Er is in totaal €40 miljoen beschikbaar gesteld tot 2021.

Innovatieve start-ups zouden sneller op moeten kunnen schalen vanaf lokaal of regionaal niveau. Dat is iets wat op dit moment nog niet goed loopt. Daarom is er vorig jaar ook al €12 miljoen door de overheid geïnvesteerd in e-health en andere zorginnovaties middels de Seed Capital regeling.