Holland FinTech

Holland FinTech is een onafhankelijke organisatie die professionele diensten verleend aan zakelijke klanten in de fintech sector. Het distribueert kennis over digitalisatie, ondersteunt financiële innovators en stimuleert coöperatie en competitie om zo wereldwijd betere financiële diensten te helpen creëren. Holland FinTech is de grootste onafhankelijke globale marktplaats voor financieel technologische bedrijven dat alle stakeholders helpt samen sterker te staan. Holland FinTech bestaat momenteel uit meer dan 300 internationale leden, van start-ups tot de grotere corporates in het relevante netwerk.

Oprichting Holland FinTech

Don Ginsel, de oprichter van Holland FinTech, is opgeleid als civiel ingenieur, en heeft vervolgens als gewerkt als bankier voor ABN AMRO en Deutsche Bank, investeerder en ondernemer. Tijdens zijn carrière merkte hij hoe de automatisering, die bij de banken stap voor stap verliep, voor een spaghetti aan IT systemen zorgde, waar zijn achtergrond als ingenieur erg huiverig voor was. Zo’n systeem is immers niet houdbaar, gezien de lage mate van competitiviteit en opzichte van de alsmaar goedkoper wordende schaalbare IT oplossingen. Nadat hij via Venture Capital de innovatie kracht van start-ups had ondervonden, wilde Don eigenlijk door met deze drijven kracht achter innovatie. Met name na de opkomst van fintech startups, was zijn missie duidelijk.

Integratie en samenwerking

Halverwege 2014, na enkele maanden van voorbereiding, begon Holland FinTech vorm te krijgen. Het is inmiddels aan een breder publiek dan venture capital duidelijk geworden dat er veel potentie zat in de oplossing die werden geboden door fintech start-ups, en dat de tijd rijp was om financiële instellingen te overtuigen van de voordelen die verdere integratie en samenwerking kon brengen. De mogelijkheid om via fintech de financiële dienstverlening te verbeteren was overduidelijk.

Bloeiende internationale marktplaats

Voornamelijk KPMG en payments consultant Innopay hebben afhankelijk sterk bijgedragen aan het vormgeven van Holland FinTech, samen met de andere oprichtende leden, IBM en advocatenkantoor Van Doorne. Deze eerste vier leden hebben de basis gelegd voor de huidige organisatie en verschaften de mogelijkheid meer leden aan te trekken. Holland Fintech is momenteel een private organisatie (Holland FinTech Partners BV) die zich zo onafhankelijk mogelijk inzet voor het creëren van een bloeiende internationale markplaats voor fintech en daarmee betere financiële diensten voor iedereen te stimuleren.