Yaacom maakt E-learning app

Een nieuwe app voor de iPad en iPhone die bladmuziek afspeelt, checkt of de noten en het ritme correct worden nagespeeld en die real time feedback geeft. De Mobile Music Trainer is het jongste wapenfeit van Yaacomm, de in 2006 opgerichte specialist op het gebied van interactief leren van Shaun Riordan en Jeannette Mast dat e-learning, leeromgevingen, websites en apps ontwikkelt. Met groot succes: de Mobile Music Trainer werd onlangs bekroond met de Creative Startup E-learning Award 2014.

E-learning app is breed inzetbaar

Geen geringe prestatie wanneer je bedenkt dat opdrachtgever Eric Provoost tevergeefs eerder zeven ontwikkelaars benaderde om de app te ontwikkelen. Technisch onmogelijk, te ingewikkeld. Yaacomm nam als achtste partij de uitdaging echter wel aan. Met de Mobile Music Trainer als resultaat. Yaacomm-partner Jeannette Mast vertelt er over: “De app is laagdrempelig en niet alleen heel geschikt voor kinderen, maar ook voor fanfares of muziekscholen. De trainer is eenvoudig te bedienen en door de positieve directe feedback stimuleert het kinderen om verder te leren. Kinderen kunnen bijvoorbeeld bekers verdienen en hebben een eigen scorebord. De resultaten kunnen gepost en gedeeld worden op social media, je kunt iemand uitdagen of je scorebord als rapport aan je muziekleraar laten zien. Dat speelse element is heel belangrijk voor het leerproces.”

Laagdrempelig, speels en effectief

De app toont een concertzaal met muziekinstrumenten waar de gebruiker zijn of haar instrument kan kiezen. Met de app kan het instrument gestemd worden en in de bibliotheek kun je je bladmuziek kiezen of eigen bladmuziek inladen. De muzikant kan het tempo bepalen, muziek transponeren naar andere toonaarden, kiezen voor een metronoom of niet. Er zijn verschillende manieren om de muziek te spelen. Voor beginners is er een stap-voor-stap-variant waarbij een noot pas groen wordt wanneer hij juist gespeeld is. Ook is het mogelijk om alleen het ritme te spelen of om het hele stuk te spelen waarna de app aangeeft of je zowel ritme als de noten goed gespeeld hebt.

Harde noten om te kraken

Juist die veelzijdigheid en het interactieve aspect vormde volgens Yaacomm-oprichter Shaun Riordan een grote uitdaging. “Er waren inderdaad een paar harde noten die we moesten kraken. Je moet goed kunnen luisteren naar analoge muziek en die op een betrouwbare manier kunnen interpreteren. Maar je moet de muziek ook als goede bladmuziek kunnen weergeven. Het was nog nooit op die manier eerder gedaan zodat we geen referentiekader hadden en op zoek moesten naar nieuwe experts en disciplines. Wat dat betreft was het een lang proces van trial and error. Het is echter niet alleen een stuk techniek: het was de kunst om de app laagdrempelig te maken zodat kinderen het ook echt leuk vinden om ermee aan de slag te gaan. Toen we de opdracht kregen wisten we ook niet of we het wel konden, maar we wilden de uitdaging graag aangaan.”

Groei en nieuwe focus

Mobile learning is een nieuwe pijler onder Yaacomm dat Jeannette Mast omschrijft als een “stabiele twee-eenheid met een vast flexibel team van 5 a 6 medewerkers en een uitdijend netwerk van professionals”. Sinds 2006 is het bedrijf niet alleen gegroeid, maar heeft het ook de focus steeds op het juiste moment weten te verleggen. Wat dat betreft beweegt Yaacomm goed mee met de markt. Riordan: “We groeien in lijn met nieuwe technologische ontwikkelingen en blijven niet hangen in een bepaalde technologie. Voor innovatieve e-learningtoepassingen gebruikten we eerst Flash, nu is dat Mobile.”

Durven innoveren

Hoewel de app inmiddels al duizenden keren is gedownload, is de Mobile Music Trainer nog steeds niet uitontwikkeld. Sinds september vorig jaar ligt de app in de app store voor het iOS platform. Mogelijk gaat de app ook op het Androidplatform draaien. Een verdere stijging van het gebruik ligt daarmee voor de hand en Riordan en Mast zijn dan ook enthousiast over wat nog komen gaat. Mast: “We krijgen niet alleen veel positieve reacties op de app, het is ook gewoon superleuk dat we hebben bijgedragen aan het verwezenlijken van iemands droom en dat we iets gerealiseerd hebben dat nog niet eerder gedaan was. Dat anderen die creativiteit en innovatie ook zien en dat die beloond wordt met een award is natuurlijk geweldig.
Riordan: “Mobile biedt veel nieuwe mogelijkheden en Yaacomm is dan ook nog lang niet klaar. We zijn door het succes van de app enorm geïnspireerd om te durven innoveren en zijn, naast twee nieuwe opdrachten, nu druk bezig met andere apps op het gebied van interactief leren.”

Innovatie subsidie zorgt voor meer R&D

Voor de ontwikkeling van de Mobile Music Trainer kreeg Yaacomm subsidie in het kader van de Wet Bevordering Speur- en OntwikkelingswerkDe Breed & Partners hielp Yaacomm bij de aanvraag van deze innovatie subsidie. Mast: “Aanvankelijk hielden we de subsidieboot een beetje af omdat we huiverig waren voor te veel administratie. Toen De Breed & Partners ons echter benaderde en we vertelden waar we mee bezig waren, werd het al snel duidelijk: dit is subsidiewaardig, waarom zou je het niet doen? De subsidie is aangevraagd en toegewezen en we zijn daar uiteindelijk ook heel erg blij mee. We hebben nu het vertrouwen en de middelen om nog meer tijd te besteden aan research and development. Voor de verdere ontwikkelingen op het gebied van interactief leren is inmiddels een nieuwe subsidieaanvraag de deur uit.”
De Mobile Music Trainer is te downloaden via de App Store

Hebt u ook een innovatieve onderneming en bent u op zoek naar innovatie subsidie? Doe de gratis WBSO test.