"DB&P is een proactief bureau dat ons op de juiste momenten de juiste dingen laat doen"

Innovatieve technologie met het oog op morgen

Tomorrow`s IT, Today. Een toepasselijke pay-off voor een bedrijf met de ambitie om voorop te lopen met innovatieve technologie. Dat bedrijf is Macaw. Gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en beheren van online IT-oplossingen. En met een indrukwekkende klantportfolio, een groei van 8 procent en het predicaat “Beste werkgever van Nederland” doet Macaw die pay-off eer aan.

Het in 1994 opgerichte Macaw biedt oplossingen op het gebied van BI, CRM en ERP, marketing en e-commerce, digitale werkplekken, onderhoud, beheer en hosting en tot slot strategische consultancy en programma management. Met 240 medewerkers worden dagelijks de verschillende producten en diensten van Macaw met elkaar verbonden en geïntegreerd voor een waaier aan klanten. Een greep uit de klantenportefeuille van deze “one-stop-shop” levert namen op als Achmea, BCC, Deloitte, Douwe Egberts, Heineken, HEMA, Mammoet, Microsoft, en Univé Verzekeringen. Tomorrow`s IT, Today, een pay-off die volgens CEO Patrick van Aalst in het DNA van Macaw zit: “We doen hier veel aan incubatie. Welke technologie komt eraan? Welke kunnen we snel toepassen voor onze klanten? Toch geloven we dat het succes niet alleen ligt in de technologische kracht van onze oplossingen, maar vooral in de innovatieve kracht die ontstaat doordat wensen en eisen van morgen, vandaag al werkelijkheid worden. Onze medewerkers vinden het ook leuk om daarmee bezig te zijn. Op die mindset hoeven we eigenlijk nauwelijks te sturen, hoogstens hier en daar wat bijsturen. Het is goed om voorop te lopen in een vakgebied waar de ontwikkelingen zo ontzettend snel gaan, maar wel met beleid en verstand.”

Voor de golven uitzwemmen

Een van die ontwikkelingen waar Macaw middenin zit is natuurlijk Cloud Computing, trending topic voor steeds meer organisaties die cloud-technologie aangrijpen om meer flexibiliteit, kwaliteit, snelheid en lagere kosten te realiseren. Van Aalst: “De adoptie van Cloud Computing gaat veel sneller dan aanvankelijk gedacht werd. De verwachting was dat vooral kleinere organisaties als eerste de cloud zouden omarmen, maar de grotere organisaties brengen net zo hard hun kantoorautomatisering onder in de cloud. Zo hebben we voor Douwe Egberts wereldwijd 5000 werkplekken in de cloud ondergebracht. In cloud-technologie zit momenteel de grootste groei, analisten schatten in dat die markt jaarlijks met 30 a 50 procent uitdijt. Voor ons betekent voorop lopen in die ontwikkeling dat we constant moeten blijven investeren in kennis.”

Solutions Factory – katalysator voor softwareontwikkeling

Vooroplopen in technologie en investeren in kennis vergt een niet aflatende focus op onderzoek en ontwikkeling. Om voor dat bedrijfskritische asset voldoende capaciteit vrij te maken ontwikkelde Macaw onder andere de Macaw Solutions Factory, een systeem waarmee softwareprojecten sneller en beter uitgevoerd kunnen worden. Patrick van Aalst: “Met de Factory automatiseren en standaardiseren we taken van onder andere onze ontwikkelaars. Softwareontwikkeling gaat sneller, wordt uitwisselbaar en zo komt capaciteit vrij voor complexere zaken. We gebruiken de ontwikkelstraat niet alleen standaard voor onze eigen projecten. Een aantal klanten heeft de Solutions factory ook aangeschaft voor ondersteuning van hun eigen IT”.

WBSO – innovatie binnen handbereik

De Solutions Factory werd mede mogelijk gemaakt door subsidie in het kader van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). De aanvraag van de subsidie en de begeleiding van het traject werden verzorgd door De Breed & Partners. Geen onbekenden voor Patrick van Aalst: “Bij mijn vorige bedrijf maakten we ook al gebruik van de diensten van De Breed & Partners. En bij Macaw wordt elke subsidieaanvraag WBSO door hen verzorgd. De subsidie-uitkerende instantie was aanvankelijk verbaasd dat we voor de aanvraag gebruik maakten van een bureau – het kost ons immers een percentage van de subsidie. Waarom we dat dan toch doen? De Breed is een proactief bureau dat ons op de juiste momenten de juiste dingen laat doen. Dat is hun kracht: nu moet je dit doen, nu hebben we dat van je nodig. Allemaal zaken waar je door de hectiek van de dagelijkse bedrijfsvoering niet of te laat aan toe komt. Het is hun expertise en het scheelt ons gewoon veel werk.”

Patrick van Aalst, CEO Macaw