Eenvoudig doneren via online donatieplatform Whydonate

De ondernemers Niels Corver en Daniel Boham waren van mening dat doneren sneller en gemakkelijker kon. Ze startten in 2013 met het online donatie- en crowdfundplatform Whydonate, waarbij je binnen een paar klikken je project online zet of een online donatie kunt doen.

whydonate

 

Projecten op het platform worden geplaatst door goede doelen of stichtingen, maar ook kleinere projecten en lokale initiatieven kunnen geregistreerd worden. Whydonate heeft de crowdfunding fondsenwerving tools in eigen beheer, om er zeker van te zijn dat donaties efficiënt, duurzaam en transparant zijn.

Online doneren

De digitale trend die je in zoveel sectoren ziet, de verschuiving van offline naar online, speelt ook een rol bij donaties. Volgens Niels Corver hebben veel mensen tijdens collecterondes geen kleingeld in huis, wat ten koste gaat van het totale opgehaalde bedrag. Tegelijkertijd groeit wel de behoefte om iets goeds te doen voor de wereld, bijvoorbeeld door middel van een donatie of gift.

Snel en laagdrempelig

Maar wat maakt Whydonate nu zo uniek en succesvol? Volgens Niels Corver is dat de laagdrempeligheid van het platform. Niels: “Initiatiefnemers van projecten kunnen binnen een paar minuten live gaan. Ze hoeven alleen het project via onze website aan te melden. Vervolgens kunnen de donaties direct worden geregistreerd.” Maar ook voor donateurs werkt Whydonate snel en eenvoudig. “We proberen het doneren zo eenvoudig mogelijk te maken”, zegt Niels Corver. “Gebruikers kunnen online een gift doen, via de laptop, mobiel of de tablet. Registreren is niet eens nodig.“

Subsidieadvies

Net als vele andere startups, was het vinden van financiering niet eenvoudig. Om het hoofd boven water te houden werd er gekeken naar verschillende financieringsmogelijkheden, waaronder subsidies. De ondernemers waren al op de hoogte van de mogelijkheden van WBSO subsidie, maar zochten naar een partij die kon adviseren over deze subsidie en hulp bood bij de aanvraag. En daar ontstond het contact met De Breed & Partners.

Samenwerking met DB&P

Niels is positief over de diensten van De Breed & Partners: “Dat gaat hartstikke goed. Bij DB&P weten ze precies waar we aan werken en hoe we daar met subsidies op in kunnen spelen. En het is zonder een enkel risico. Zonder deze hulp hadden we nooit zo snel kunnen groeien”, vertelt Niels.

De grootste van Europa

Whydonate richtte zich in het begin alleen op de Nederlandse markt, maar al snel kwamen er internationale ambities. Niels: “We willen graag het grootste online donatieplatform van Europa worden. Om dat te bereiken, zullen we vooral veel aan marketing moeten doen. En vooral met het team blijven nadenken over manieren om doneren nóg gemakkelijker, transparanter en leuker te maken.”