Moors Ovenbouw b.v. / MOVI Vuurvast

Het aanvragen van subsidies en andere financieringsvormen is voor veel ondernemers een lastige klus. Het kost bovendien veel tijd om je plannen en ideeën te vertalen naar een goede financieringsaanvraag. Dit was niet anders voor MOVI Vuurvast, maar door de handen ineen te slaan met De Breed & Partners maakt het bedrijf nu gebruik van de Innovatiebox, de WBSO én de DHI subsidie.

Industrieën zoals de petrochemie en de keramische- en staalindustrie hebben vaak te maken met extreem hoge temperaturen tot wel 2000 °C. Om ervoor te zorgen dat de warmte in de ovenconstructie blijft en dat mensen op een veilige manier rondom de oven kunnen werken, zijn vuurvaste materialen heel belangrijk. Dat is wat MOVI Vuurvast doet. Zij zijn gespecialiseerd in de montage van vuurvaste materialen in industriële ovens.

Via de boekhouder naar De Breed & Partners

Om de ovens en materialen te blijven verbeteren, doet MOVI Vuurvast veel aan R&D. De financieringsregelingen voor technologische innovatie zijn directeur Ad Schepens dan ook niet onbekend: “Doordat wij al lange tijd onderzoeks- en ontwikkelingswerk voor onze installaties verrichten, waren wij al bekend met diverse subsidiemogelijkheden. Zelf de subsidie aanvragen hebben we geprobeerd, maar het bleek een wirwar van regeltjes waar wij onze weg niet in kunnen vinden.” Het was de boekhouder van MOVI Vuurvast die uitkomst bood. “Hij zei tegen ons: ‘Als je iemand zoekt die je kan helpen met subsidies, dan moet je bij De Breed zijn.’ En zo kwamen we in 2012 in contact met Rinke Andringa die sindsdien succesvol WBSO en RDA subsidie voor ons aanvraagt.”

Internationaal ondernemen

MOVI Vuurvast was al buiten onze landsgrenzen actief toen zij geattendeerd werden op de financieringsmogelijkheden voor internationaal ondernemerschap. Dat kwam goed uit volgens Schepens: “Wanneer je zaken wilt doen in het buitenland, en dan met name in landen als Sri Lanka, India, Indonesië, Taiwan, Thailand, moet je een lange adem hebben. Zonder financiering houd je het niet vol. Dankzij de WBSO + RDA hebben we meer onderzoek kunnen doen en daardoor kunnen we makkelijker stappen maken.”

Samenwerkingspartner in Sri Lanka

Met behulp van DHI (demonstratieproject) werd er een samenwerkingspartner gevonden in Sri Lanka. Schepens: “Wij waren op zoek naar een pilotregio waar wij onze Green ECO Furnace kunnen plaatsen die kokosnootschalen op een milieuvriendelijke manier verkoolt. Door kokosnootschalen te verhitten zonder zuurstof krijg je zeer zuivere kool die kan worden nabehandeld tot actieve kool, wat weer wordt gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld medicijnen, shampoo en tandpasta. Het traditionele productieproces is totaal niet milieuvriendelijk en bovendien kan de kwaliteit niet bewaakt worden. Deze nieuwe installatie brengt daar verandering in. Het proces is schoner en daarom milieuvriendelijker. Bovendien is er nu een constante kwaliteit.” Naar verwachting wordt de Green ECO Furnace in september 2019 in de regio geplaatst. En daarna? “Daarna gaan we gewoon door zoals we dat in de afgelopen twintig jaar hebben gedaan. We willen blijven leren en blijven groeien,” aldus Schepens.

MOVI Vuurvast wordt in het financieringstraject begeleid door DB&P consultants Rinke Andringa en Frank André Becker.

Frank Andre Becker | Consultant | De Breed & Partners  Rinke Andringa | Consultant | De Breed & Partners