First Element ontwikkelt innovatieve bezorgapp

Geo-data, oftewel informatie over locaties. Waar staan files? Waar is de dichtstbijzijnde pinautomaat? Waar kun je het best een torenflat bouwen? First Element is erin gespecialiseerd en heeft zich sinds de oprichting in 1990 ontwikkeld tot hofleverancier van GIS-oplossingen voor een aantal grote internationale retailers waaronder McDonalds en IKEA.

GIS staat voor ‘Geografisch Informatie Systeem’. Een kaart, maar dan wel interactief. We kennen het allemaal in de vorm van TomTom of een ander navigatiesysteem om de snelste route te bepalen. First Element ontwikkelt GIS-oplossingen voor bedrijven ter ondersteuning van strategische en operationele beslissingen. “First Element is groot geworden in vestigingsplaatsanalyses”, aldus directeur Erik van Hunnik. “We zien nu een verschuiving naar bereikbaarheidsanalyses: slimme koppelingen tussen Geo-data en routeinformatie.”

Verschuiving naar smartphones en de Cloud

“Daarnaast zien we een verschuiving van desktop en servers naar smartphones en de Cloud. Daar bewegen wij in mee. Een mooi voorbeeld is de IBI-app. De eerste app die de hele bezorging afhandelt. Bezorgadressen worden slim ingepland, zonder dat hier een duur software systeem aan te pas komt. Ideaal voor apothekers, onderhoudsmonteurs, maaltijdbezorgers en andere koeriers die te maken hebben met een groot aantal afleveradressen, die dagelijks of zelfs op het uur kunnen wisselen.”

Innovatieve bezorgapp

“Met de IBI-app kunnen bezorgers de adreslabels van hun pakketten scannen, inspreken of intoetsen. De app sorteert deze naar de meest optimale route, met de fiets of met de auto, in of buiten de spits. Is de bezorger bij een adres aangekomen, dan meldt hij de bezorging in IBI af. Dit kan echter alleen als hij ook echt bij het juiste adres is (GEO fencing). Moet er tijdens een route een extra adres bezocht worden? Dan kan deze eenvoudig worden toegevoegd. IBI stippelt vervolgens weer de meest optimale route uit. Bij aflevering slaat IBI automatisch de locatie en het tijdstip op. Het logboek wordt na afloop verstuurd naar kantoor; een extra stukje zekerheid die bijvoorbeeld bij apothekers van belang is.”

WBSO voor softwareontwikkeling

“De Breed & Partners begeleidt ons al ruim zeven jaar bij het aanvragen van WBSO subsidies voor softwareontwikkeling. Nicole Campen is onze adviseur van het eerste uur. Zij en haar collega’s snappen waar wij mee bezig zijn. Ze zijn echt heel goed in het omzetten van een innovatief idee naar een concrete subsidie aanvraag. Daarnaast hechten ze veel waarde aan persoonlijk contact. Even bellen of langskomen en elkaar bijpraten. De valkuil van nuchtere techneuten zoals wij, is dat je het innovatieve karakter van je initiatieven niet meer ziet. De Breed & Partners houdt ons scherp.”

Gretig om te innoveren

“Ik spreek ook voor mijn twee partners als ik zeg dat wij trots zijn op het feit dat wij in die 26 jaar altijd vernieuwend zijn geweest. Wij zijn gretig om te innoveren en investeren bewust veel tijd in het bijhouden van de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied. Daarom lopen we na al die jaren nog steeds in de voorste linie en soms zelfs een stap vooruit. Klein blijven is een bewuste keuze geweest: het houdt ons flexibel en alert. De expertise die we missen, halen we er wel bij als het nodig is. We gaan dan voor het beste van het beste. En dat is nog altijd gelukt!”

First Element

Erik van Hunnik, First Element

Bent u ook op zoek naar een innovatiesubsidie of -regeling? Doe hier de WBSO test en kijk of u in aanmerking komt.