‘Ik heb een WBSO vragenbrief ontvangen. Wat nu?’

Uw WBSO aanvraag is ingediend en voldoet aan alle eisen en verwachtingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Althans, daar gaat u van uit. Toch heeft de RVO nog een paar vragen naar aanleiding van uw aanvraag en heeft u een WBSO vragenbrief ontvangen. Wat nu?

Wanneer de RVO op basis van de informatie in de WBSO aanvraag niet direct een positief oordeel kan vellen over het innovatieve vermogen van het project, zullen zij vragen stellen. Dit gebeurt in de meeste gevallen schriftelijk, door middel van een vragenbrief. Wanneer u zo’n brief van de overheid ontvangt, is er geen reden tot paniek. De adviseur van de RVO heeft enkel behoefte aan meer informatie, zodat hij of zij goed kan beoordelen of de aanvraag kan worden gehonoreerd.

Hoe ziet een vragenbrief eruit?

De adviseur van de RVO zal u een vragenbrief toesturen met daarin het verzoek om de vragen per project afzonderlijk te beantwoorden. Vragen die veel gesteld worden, zijn:

> Wat zijn technische knelpunten die naar voren komen?
> Hoe gaat u deze oplossen?
> Van welke methoden en technieken maakt u hierbij gebruik?
> Kunt u de uren per knelpunt toelichten?

De antwoorden op deze vragen moeten concreet en specifiek zijn. Als de antwoorden op de vragenbrief onvoldoende zijn, is de adviseur van de RVO genoodzaakt om de WBSO aanvraag definitief af te keuren. In dat geval kunt u nog wel in bezwaar gaan.

Hoe beantwoord ik de WBSO vragenbrief?

Een vragenbrief beantwoorden kan best ingewikkeld zijn en daarom is het een tijdrovende klus. Vaak blijft men te veel hangen op functioneel niveau, waardoor de technische verdieping ontbreekt. Dat is waarom het belangrijk is om altijd in gedachten te houden dat de techniek bij een WBSO aanvraag leidend is.

Hoeveel tijd  ben ik kwijt?

De RVO is verplicht om binnen 3 kalendermaanden uitsluitsel te geven over de WBSO aanvraag in de vorm van een toekenning of een vragenbrief. Dit geldt alleen wanneer u een volledige aanvraag heeft ingediend. De vragenbrief dient vervolgens binnen 2 weken beantwoord te worden. Lukt dat niet? Dan kan deze termijn verlengd worden met nogmaals 2 weken. U zult begrijpen dat de hoeveelheid tijd die nodig is om een vragenbrief te beantwoorden, per project verschilt.

DB&P biedt uitkomst – No cure, No pay!

DB&P ondersteunt u kosteloos bij het beantwoorden van de WBSO vragenbrief. Indien dit leidt tot een toekenning van de subsidie, willen wij graag een samenwerking met u aangaan voor toekomstige WBSO-aanvragen. Meer informatie? Neem contact met ons op middels het contactformulier aan de rechterzijde van deze pagina of download hier de factsheet!