WBSO 2016: volwassenheid of neergangsfase?

Vroeger was alles beter. Mijn oma zei het altijd al en ook nu lijkt ze weer gelijk te hebben. Vroeger (20 jaar geleden) heeft een wijze minister van Economische Zaken (Minister Andriessen) ingezien dat een generieke subsidieregeling voor ontwikkeling van technologie beter was dan geen regeling. De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk kwam tot stand, als onderdeel van de WVA (Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen). Nadat de kinderziektes (1994-1996: ICT/software ontwikkelingen werden uitgesloten van WBSO), mede door een lobby van De Breed & Partners, Stichting Dutch Brains Projects en Fenit, werden geëlimineerd, is WBSO snel een volwassen en effectief stimulerings instrument geworden.

WBSO subsidie wordt in 2012 uitgebreid met RDA

Om ook maakindustrie beter te faciliteren is in 2012 RDA bedacht. Bij de eerste geruchten over deze faciliteit vroegen wij ons af: “gaat dit wel goed?”. Niet dus; een regeling die uitsluitend winstgevende bedrijven na 1,5 à 2 jaar (tijdens de Vpb aangifte) beloont met een marginaal voordeel….. Zelfs een taaie EU-subsidieregeling uit het programma Horizon 2020 betaalt sneller uit. Dan hebben we het nog niet eens over de schijnbaar arbitraire behandeling van RDA aanvragen.

Integratie WBSO en RDA lijkt ordinaire bezuinigingsmaatregel

Nu kondigt Minister Kamp het voornemen aan om beide regelingen te integreren. Het voordeel lijkt evident; door RDA in de loonbelasting te verrekenen hoeft een ondernemer niet per se winst te maken om van het voordeel te genieten en het voordeel volgt na enkele maanden, ipv na één of meerdere jaren.

WBSO 2016: waar gaat het heen?

Maar uit welke doos komt deze sigaar? Vooruitlopend op de definitieve regeling is daar wel iets over te zeggen. De percentages voor WBSO gaan omlaag (van 35 naar 30%); het RDA voordeel stijgt procentueel. Vraag je minder dan 1800 uur WBSO aan per jaar, dan is er wellicht voordeel te behalen uit de nieuwe opzet. Vraag je meer dan 1800 uur aan en geen RDA, dan is er een wezenlijk nadeel. Vraag je meer dan 55000 uur WBSO aan (30 FTE) dan is er weer een voordeel, mits je geen RDA aanvraagt. Als je wel RDA aanvraagt is er een nadeel.
Een MKB-ict ondernemer (vnl. S&O-uren) zal waarschijnlijk minder uit de nieuwe regeling krijgen, een MKB-machinebouwer die zelf een prototype opbouwt (veel RDA-kosten), zal waarschijnlijk meer voordeel uit de nieuwe regeling halen dan in 2015.

U ziet: het kan (nog) alle kanten op, maar mijn gevoel zegt: WBSO 2016? Het wordt voor veel ondernemers minder.

Door Joost Emke, senior consultant en partner bij De Breed & Partners

Een reactie op “WBSO 2016: volwassenheid of neergangsfase?”

  1. Joost Emke

    Een dag na Prinsjesdag lijkt de soep toch minder heet gegeten te worden dan deze door de Minister werd opgediend.
    De terugval van de WBSO-subsidie percentages is minder ernstig dan op voorhand werd medegedeeld. Het budget voor de vernieuwde nieuwe WBSO regeling is wezenlijk verhoogd.
    Daarnaast kan elke ondernemer kiezen voor het opvoeren van kosten en investeringen die voortkomen uit R&D, of een opslag op het uurtarief dat als basis geldt voor WBSO.
    Joost Emke

Comments are closed.