Wat is Innovatie?

Onlangs was ik bij een interessante bijeenkomst over ‘innovatie’ gericht op jonge ondernemers. Bij de rondvraag vroeg de presentator of men wist wat innovatie inhoudt en wat dit voor hun organisatie kan betekenen. Bleek dat een groot aantal deelnemers dit begrip niet goed wist te duiden en dus ook niet wist welke voordelen er met innoveren zijn te behalen voor hun organisatie.  Innovatie wordt vooral in verband gebracht met het doen van een uitvinding. De hoogste tijd om op zoek te gaan naar de essentie van dit begrip.

Als je ‘Innovatie’ gaat Googlen

Om bij het begin te beginnen. In het pre-Google tijdperk sloeg je de Dikke Van Dale open en kreeg je een uitgemeten verklaring van het begrip innovatie. Tegenwoordig ga je hiervoor naar de bekende zoekmachine en verschijnt bij het typen van het woord innovatie onmiddellijk een lijst van ongeveer 2.430.000 resultaten in 0,19 seconden. Wikipedia, de vrije encyclopedie op internet, staat op de eerste plaats van deze ellenlange lijst. Dit orakel publiceert een aantal definities:

‘… innovatie’ betekende oorspronkelijk een – techniek bepaalde – vernieuwing in een product, in productieprocessen, in technologieën, door de jaren heen kan innovatie ook betrekking hebben op sociale structuren: nieuwe organisatievormen, nieuwe instituties en (ver)nieuwe(nde) samenlevingen.’

‘…Het is een door de mens geïnitieerde en gerichte, doelbewuste verandering. Het is een sprongsgewijze verandering van het ‘oude’ naar het ‘nieuwe’.

‘…Buys stelt scherper: “Innovatie is een sprongsgewijze verandering in Product-markt-technologie-combinaties van bestaande (industriële) bedrijven.’

Wikipedia geeft geen garantie voor de juistheid en evenwichtige kwaliteit van de informatie, maar biedt wel degelijk nuttige content. Met deze wetenschap heb ik voor de zekerheid toch nog even de Dikke Van Dale geraadpleegd ‘online’ dan wel. Van Dale blijkt gelukkig ook met de tijd mee te gaan en geeft deze summiere omschrijving: “Innovatie = ‘invoering van een nieuwigheid’.” Correct, maar nogal kort door de bocht.

Innovatie is…

Innovatie is geen uitvinding. Een uitvinding is een fundamentele vernieuwing, welke voor het eerst wordt gebruikt. Het is ook zeker geen aanpassing. Een aanpassing is namelijk een subtiele, geleidelijke verandering. Innovatie zit daar net tussenin en het gaat om een ‘sprongsgewijze’ radicale wijziging van het product of dienst. Waar het echt om gaat is dat innovatie een proces is geworden van iedereen! Vergeet dat ouderwetse plaatje van mannen in witte jassen in een laboratorium. Rob Blauboer zegt hierover in zijn Blog op Frankwatching: Succesvolle innovatie heeft een aspect van onverwachtheid in zich. Einstein had het hier ook al over. Hoe gekker het idee, hoe beter… “If at first, an idea is not absurd there is no hope for it” – Albert Einstein.

Innovatie is van iedereen

Studenten maar ook huismannen- en vrouwen kunnen tegenwoordig met behulp van bronnen op internet en ruim beschikbare gemakkelijk te verkrijgen technologische componenten, relatief snel slimme kostenbesparende oplossingen bedenken voor grote en kleine wereldse problemen. Op deze wijze heeft Wouter Bruins, Master student Biologie & Science Based Business samen met zijn partners Pieter van Boheemen en Jelmer Cnossen, een mobiele malariatester ontwikkeld, waarmee artsen op afgelegen plekken binnen 40 minuten een diagnose kunnen stellen. Met de huidige middelen is daar twee tot drie weken voor nodig. Hiermee kan het aantal slachtoffers van malaria aanzienlijk worden teruggebracht. De drie heren hebben hiervoor terecht in 2012 de Vodafone Mobiles for Good -challenge gewonnen.

Sociaal maatschappelijke innovatie

Wikipedia noemde het al in een van de definities. De malariameter is een mooi staaltje van sociaal maatschappelijke innovatie, waar het gaat om vernieuwingen die optreden in organisaties én de samenleving. Voorsprong verkregen door innovatie in het belang van mens en dier mede mogelijk gemaakt door succesvolle ondernemers. Hoe mooi is dat!
Lang leve de nieuwigheid …

Gastblog door Pauline van Alderwerelt van Rosenburgh