Wat kunnen we leren van de Vakbeurs Energie 2018?

Van 8 tot en met 10 oktober 2018 vond de Vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens deze beurs staat duurzame energieopwekking en energiebesparing centraal.

DB&P consultant Raf Grubben bezocht samen met collega’s Harm Rouwendaal, Jan Egberts en Mark van Dijk de beurs en deelt zijn ervaring in deze blog.

Wat was er te zien?

Rijen vol met blauwe en zwarte zonnepanelen, warmtepompen, elektrische scooters, boilers, ketels en kachels en (voor een amateur) onbegrijpelijke kastjes waar ongetwijfeld veel AI-slimmigheid in zit, maar ook nieuwe isolatievormen en isolerende bouwmaterialen van schuim en een oplaadinstallatie in de vorm van een ANWB-paal.

Wat was er niet te zien?

De échte vernieuwingen, de doorbraken, de eye openers, de verrassende invalshoeken, de financieringen, de methoden om draagvlak te vergroten, inspirerend design, biogas, waterstof, getijde-energie of interessante gadgets. Het ging dus veelal om bestaande technieken en niet om een blik in de toekomst, vergezichten en disruptieve doorbraken.

Focus op bestaande technologieën, maar ook een verrassing

Doordat de Vakbeurs Energie sterk gericht is op bestaande technologieën en ik me door mijn werk veel in R&D en de nieuwste technische ontwikkelingen verdiep, is het moeilijk om mij nog te verrassen. Na een uur heb ik dan ook een déjà vu, want een groot deel van het getoonde circuleert naar mijn idee al jarenlang op beurzen. De Ecomobiel bijvoorbeeld. Je weet wel, van die elektrische vrachtwagens, laadpalen en pizzabezorgscooters. Ook met de PV-panelen, warmtepompen en CV-ketels ben ik bekend doordat deze regelmatig opduiken in reclamefolders of op banners op social media. Toch werd ik ook blij verrast. Door een studententeam van de TU Delft. De studenten hebben een concept-car ontwikkeld die rijdt op waterstof, een technologie waar we het eigenlijk al jarenlang over hebben.

Hoe versnellen we de energie-transitie?

Deze beurs zal naar mijn idee dan ook niet zo snel leiden tot een versnelling van de energie-transitie. Hiervoor moeten we niet rekenen op techniek, maar op politiek. Er is draagvlak nodig (jazeker, er zitten klimaat-ontkenners in ons parlement), samenwerking, keten-integratie en financiering voor bedrijven en huishoudens om alles versneld toe te passen. Feit is wel dat mensen het overzicht verliezen en de keuzestress neemt toe. Daarom zou er ook een soort coach moeten zijn die bedrijven en particulieren door het oerwoud van technieken loodst. Wat mij betreft zou ‘energie-consultancy’ dan ook de snelle groeier kunnen worden in deze branche.

Andere opvallende zaken:

  • Opvallend was dat veel bedrijven aandacht schenken aan subsidies, zoals ISDE en Energie-Investeringsaftrek.
  • Er lag veel focus op elektriciteit.
  • Eén van de workshops (door Alklima) ging over wijkgebonden Smart Grids, maar uiteindelijk bleek er nog geen praktijkoplossing te zijn en ligt de bal bij woningcorporaties.
  • Een andere tendens is dat er in de komende 10 jaar veel wettelijke verplichtingen aankomen die investeren in energietransitie moeten versnellen. Bijvoorbeeld dat er  minimaal een label C nodig is voor kantoorgebouwen in 2023 en een verbod op het plaatsen van gasketels in woningen vanaf 2021.

Genoeg te doen!

Er is genoeg te doen voor ons. Ieder jaar biedt de Topsector Energie ongeveer € 130 miljoen subsidie aan projecten en onderzoek op het gebied van energie-innovaties. Er zijn dan ook veel innovatieregelingen in de topsector energie, waarin ontwikkelingen op voorgenoemde thema’s wel ondersteund worden voor Smart Grids, Urban Energy, Demonstratie Energie Innovatie, Bio-Energie en ga zo maar door.

Raf Grubben | Consultant | De Breed & PartnersDoor: Raf Grubben