Trots op ons innovatieklimaat

Als klein meisje van zeven jaar wilde ik later graag prinses worden. Op mijn elfde dacht ik daar heel anders over. Op de vraag: ‘wat wil je later worden?’ was mijn antwoord resoluut: actrice. Op mijn veertiende werd het pas echt serieus: ik zou kunstenaar worden. Oh wat was ik jaloers op mijn klasgenootjes die vanaf klas 1 al wisten dat ze juf wilden worden en dit uiteindelijk ook geworden zijn. Ik daarentegen ben geen prinses, geen actrice en zeker geen kunstenaar geworden. Gelukkig heb ik wel een leuke baan in de marketing. Het heeft even geduurd maar ik denk dat ik best op mijn plaats zit.
En de jongetjes onder ons? Zijn zij piloot geworden, brandweerman of treinconducteur?

Studenten van nu kunnen de wereld aan

Als ik nu naar de nieuwe lichting studenten kijk, zie ik ontzettend veel ambitie. Ze kunnen de wereld aan, hebben een genuanceerde kijk op zaken of pakken een maatschappelijk probleem aan. Die ambitie, daar is niets mis mee. Vorig jaar sprak ik Bram. Hij vertelde vol passie over zijn onderzoek naar de chemische compositie van de atmosfeer. ‘Ik denk dat de kennis over de lucht die wij inademen en de invloed die wij op onze atmosfeer uitoefenen van groot belang is.’ Met een studiebeurs heeft hij zijn verdere onderzoek kunnen bekostigen en is momenteel aan het promoveren aan de Harvard University in Cambridge (VS), hoe geweldig is dat? Ik denk niet dat Bram er als kind al van droomde atmosfeer deskundige te worden.

Trots op ons innovatieklimaat

Maar goed, de studenten van nu zijn dus ambitieus. Ze hebben vernieuwende ideeën en kunnen niet wachten deze uit te werken. In het bedrijfsleven is innovatie een buzzwoord maar zit de echte innovatie niet bij deze studenten? Tenminste, de kiem daarvoor. En op kiemen moeten we zuinig zijn. Die behoren we te koesteren en water te geven zodat ze kunnen groeien. Laten we deze ambitieuze studenten dan ook steunen door een mooie voedingsbodem te creëren. We zijn toch zo trots op ons innovatie klimaat? Gelukkig zijn er initiatieven die het mogelijk maken om innovatieve studenten te steunen.

De Breed Kreiken Innovatiefonds

Ook al ben ik geen prinses geworden en beperkt mijn mooie jurk zich tot een exemplaar van de Zara, zie ik nog steeds de schoonheid van ambitieuze dromen die leiden tot goede initiatieven. Ik voel me dan ook vereerd te mogen werken voor het De Breed Kreiken Innovatiefonds. Mijn werkgever heeft dit fonds opgericht ter gelegenheid van ons 30 jarig bestaan met als doel het steunen van innovatieve topstudenten door het verstrekken van studiebeurzen. Het idee? Excellente studenten kunnen een studiebeurs aanvraag indienen voor een vervolgstudie in het buitenland om vervolgens de opgedane kennis weer terug te brengen naar Nederland. Een aantal van deze aanmeldingen wordt geselecteerd en gepresenteerd op www.thevoiceofinnovation.nl. En nu maar stemmen: welke drie studenten hebben het meest aansprekende idee en winnen een studiebeurs uit het De Breed Kreiken Innovatiefonds? Bij deze wil ik jullie oproepen te gaan stemmen om innovatie te steunen: alle niet prinsessen en niet piloten onder u er is hoop voor de toekomst!

Door Judith Herrewijn, marketing medewerker bij De Breed & Partners

Voor meer informatie over het De Breed Kreiken Innovatiefonds en The Voice of Innovation klik hier of mail naar innovatiefonds@debreed.nl.