Prinsjesdag 2014: vol verwachting klopte ons hart

Gister was een belangrijke dag; de derde dinsdag in september. De koning spreekt de troonrede uit en minister Dijsselbloem presenteert de miljoenennota. Deze is al voor 90% uitgelekt, maar toch blijf ik hopen op een verrassing. Vol verwachting klopt mijn hart.

Daar komt de gouden koets in de verte aanrijden. Zou de koets dit jaar door 10 paarden worden getrokken? Witte paarden, bij voorkeur. Zouden ze draven? Zou de koning de koets hebben opgewaardeerd met sportvelgen?

En de hoedjes? Zouden er dit jaar ook bouwhelmen met een smiley erop tussen zitten? Zou de minister van economische zaken met opgestroopte mouwen in de ridderzaal verschijnen? En als hij zijn koffertje opendoet? Zou er dan een stapeltje extra euro’s uit tevoorschijn komen voor kennis en innovatie?

De spanning is te snijden……

De koets komt langzaam in zicht. Getrokken door niet meer dan 8 sjokkende zwarte paarden. De lakeien die naast de koets lopen moeten de pas inhouden. Langzaam draaien de grote gouden achterwielen hun rondjes om de vermoeide houten as, zonder enige ambitie om de kleine gouden voorwielen in te halen. Het volk zwaait en juicht.

Daar arriveren ze bij de Ridderzaal. De koningin ziet er stralend uit, dat wel…maar de minister van economische zaken heeft zijn mouwen niet opgerold. De vrouw van de minister van financiën heeft niet eens een hoedje op, laat staan een bouwhelm.

Zou het dan toch niet….????

De koning spreekt. ….mh17… Oekraïne…midden-oosten…noord Irak….grondrechten en vrijheden…bescherming rechtstaat….toenemende spanningen… structureel herstel Nederlandse economie en werkgelegenheid … toegang tot zorg….

Wanneer komt het nou?

thuiszorg, jeugdzorg… inspanning voor scholing….

De troonrede is bijna klaar…. innovatie en onderwijs, de pijlers onder de toekomst van Nederland zullen toch niet ten onder gaan in de politieke waan van de dag?

“Het stimuleren en benutten van jong talent is cruciaal voor toekomstige economische groei”. Ha! dat ziet de koning goed! En verder? Ah nee hè, links wat bezuinigen op studiefinanciering en daarmee moeten we de teloorgang van ons HBO en Universitair onderwijs in één keer inhalen? Geen dubbeltje erbij?

“Om de innovatiekracht van ons land te versterken, stelt de regering een ‘toekomstfonds’ in voor kredietverlening aan innovatieve mkb’ers”. Dat zegt de koning mooi, maar heeft hij wel eens geprobeerd innovatiekrediet voor een MKB bedrijf bij de overheid aan te vragen?

“rendementen van dit fonds komen beschikbaar voor fundamenteel en toegepast onderzoek”. Daar staat dat van de rente die MKB bedrijven moeten betalen voor financiering van innovatie fundamenteel onderzoek moet worden betaald….

Met de verplichte nummertjes …aanpak van onnodige regels…herziening belastingstelsel…investeringsklimaat en Europese samenwerking sluit de koning af.

Leden der Staten-Generaal, gaat u verder met de waan van de dag!

(lees hier meer over de WBSO)

Door Joost Emke, managing director en sr. consultant bij De Breed & Partners.