Nieuw in de wereld van innovatie financiering

Als consultant bij De Breed & Partners ben ik nu ongeveer 200 dagen werkzaam in de wereld van innovatie financiering, maar wat is innovatie eigenlijk en wat gebeurt er in deze wereld?

Ultra Light vliegen met Kitty Hawk

Neem nu bijvoorbeeld Kitty Hawk. Kitty Hawk staat voor velen bekend als de plek waar de gebroeders Wright experimenteerden met de Flyer en waar ze op 17 december 1903 hun eerste vlucht maakte. Maar Kitty Hawk is ook de naam van een luchtvaartbedrijf dat als missie heeft om personal flights mogelijk te maken voor iedereen. Mede dankzij de financiële steun van Google mede-oprichtiger Larry Page hebben ze een volledig nieuw en elektrisch vliegtuig ontworpen. Het is een éénpersoonsdrone geworden die door de Amerikaanse luchtvaart autoriteit FAA goedgekeurd is onder de ultralight category. Door dit type goedkeuring is een vliegbrevet niet nodig. De Kitty Hawk Flyer is alleen geschikt voor vluchten boven water en in het buitengebied. Een werkend prototype is in april 2017 gepresenteerd. Naar verwachting zal eind 2017 de eerste versie gereed zijn voor verkoop. Een innovatie die ervoor zorgt dat zelf vliegen voor de grote massa beschikbaar wordt.

Domotica voor iedereen

Een ander voorbeeld, maar dan dichter bij huis is Chriet Titulaer. De recent overleden Chriet Titulaer was vooral bekend om zijn markante verschijning, maar één van zijn grootste successen was het huis van de toekomst. In 1989 presenteert Titulaer op het terrein van de Autotron zijn project: het huis van de toekomst. Het huis van de toekomst was 7 jaar open voor het publiek en trekt in deze periode 3,5 miljoen bezoekers. Doel was om gewone burgers een idee te geven hoe slimme technologie toegepast kan worden in de dagelijkse woonomgeving. Ook wel domotica genoemd: slimme alarmsystemen, apparaten die met elkaar communiceren. Ruim 25 jaar later staan we aan de vooravond van de doorbraak van domotica voor iedereen. Voorbeeld hiervan is het huis van Tweakers-oprichter Femme Taken die zijn hele huis voorzien heeft van sensoren en schakelaars om zijn huis slimmer te maken. Dit systeem dat volledig zelf gemaakt is, wordt nu ook voor het grote publiek toegankelijk. Er werden eerst vooral losse apparaten slim gemaakt, maar nu worden deze ook steeds meer aan elkaar gekoppeld voor nog slimmere toepassingen en groter gebruikersgemak.

Innovatie financiering

Innovatie en vernieuwing is van alle tijd; of dat het nu de Flyer van de gebroeders Wright is, of de nieuwste domotica systemen. Voorheen waren innovaties gericht op de grote massa waar nu het individu centraal staat. Innovatie gaat snel, dit heb ik me altijd al gerealiseerd maar als je dagelijks met innovatie bezig bent, realiseer je je dit des te meer. Dit betekent ook dat ondernemers hier steeds sneller op in moeten kunnen spelen. Innovatie zit niet alleen in fysieke producten maar ook in dienstverlening zoals financiering. Voorheen was financiering een bancaire aangelegenheid, echter door strengere regels en/of afgenomen vertrouwen in banken door ondernemers, wordt vaak gekozen voor alternatieve manieren van financieren of een hybride vorm (stapelfinanciering). Een aantal financierinsvormen die gecombineerd kunnen worden zijn business angels, crowdfunding, factoring, converteerbare leningen, bulletleningen en participaties. Daarnaast wordt weliswaar in mindere mate ook nog steeds gebruik gemaakt van de klassieken bancaire leningen. Op allerlei vlakken begeven ondernemers zich in een steeds sneller veranderende wereld en concurreren steeds vaker op mondiaal niveau. Het heeft grote impact op ondernemers en het ondernemingsklimaat, dit vergt een groot aanpassingsvermogen.

Ook als consultant is het een uitdaging om klanten optimaal te kunnen bedienen. Want zo divers als eerder genoemde voorbeelden is ook de diversiteit aan ondernemingen en vraagstukken. Mijn eerste 200 dagen in de wereld van innovatie financiering heb ik als zeer inspirerend ervaren en ik zet me graag in voor de diverse vraagstukken die ondernemers hebben met betrekking tot de innovaties die ze uitvoeren.

Door Tom Leijten, consultant De Breed & Partners