IT subsidie alleen voor de grote jongens?

Het zal niemand zijn ontgaan dat er een verandering gaande is in het IT ondernemerschap. Waar innovatieve ontwikkeling eerder weggelegd was voor de grote jongens, is innovatie tegenwoordig juist iets wat plaats vindt bij de zzp’ers en de vof’jes. De jongens en meisjes die niet afhankelijk zijn van logge management structuren maar eigen ideeën rechtstreeks naar de realiteit vertalen. De leuke kleine ideetjes die binnen no time zomaar kunnen uitgroeien tot industry disruptive technology.

Overheid steunt innovatie

Maar zelfs de kleine ondernemer maakt kosten. Een avonturier moet ook eten. Gelukkig ziet ook de overheid het belang van innovatie en helpen ze graag een handje in de vorm van subsidiëring. Maar niet iedere ondernemer lijkt even happig te zijn op subsidies. Een veelgehoord argument is dat het indruist tegen het ondernemerschap. Je eigen broek ophouden, een spreuk die voor menig ondernemer hoog in het vaandel staat. Een avonturier is immers niet afhankelijk van hulp vanuit de overheid, hij of zij weet zelf wel te overleven in de business jungle. Ervaring leert dan ook dat vooral de grote jongens de weg binnen subsidieland goed kennen. IT Subsidie lijkt in het huidige innovatie landschap zo soms onbedoeld het tegenovergestelde te bewerkstelligen dan waar het voor bedoeld zou (moeten) zijn; faciliteren van business overhead in plaats van innovatie.

Broek omhoog houden met IT subsidie

Om je broek op te houden kun je natuurlijk een kleinere broek kopen, niet gekocht op de groei, prima voor de komende paar seizoenen. Maar ondernemen is juist het comfortabele inruilen voor het avontuur. Een broek die net iets groter is, gekocht op de groei. Zie IT subsidie als de riem waarmee de broek omhoog blijft en ruimte geeft om door te groeien. Het geeft vrije denkers de ruimte om te spelen, te ontdekken en te innoveren. Ergens in die speeltuin krijgen de baanbrekende ideeën van morgen langzaam gestalte.

Door Jasper van Rijckevorsel, consultant bij De Breed & Partners