Sociale innovatie en technische innovatie gaan hand in hand

Het ontwikkelen van een technologische innovatie kost tijd en geld. Dat mag duidelijk zijn. Misschien wel de belangrijkste rol in dit proces is die van het personeel en daarom is investeren in sociale innovatie een absolute must. Zonder betrokken, toegewijde medewerkers heeft technische innovatie namelijk geen kans van slagen.

Medewerkers moeten de ruimte krijgen om te doen waar zij goed in zijn. Als iemand op de juiste plek zit, presteert hij of zij immers beter. Maar hoe weet je of iemand op de juiste plek zit? Je kunt het simpelweg vragen, maar ook de werknemer zelf moet kritisch blijven op zijn eigen functioneren. De factor tijd is hierbij ook belangrijk, want situaties kunnen veranderen, maar ook mensen kunnen veranderen. Wanneer een bedrijf groeit kan het bijvoorbeeld zijn dat je takenpakket verandert. Dit kan ervoor zorgen dat je niet langer op je plek zit en dat je daarom niet meer met plezier naar je werk gaat.

Subsidie voor het investeren in sociale innovatie

Wanneer medewerkers op de juiste plek zitten in de organisatie leidt dit tot meer werkplezier en betere resultaten. Dat geldt voor iedere sector, dus ook voor technische beroepen. Een externe adviseur inhuren voor advies en begeleiding kan daarom uitkomst bieden. De Nederlandse overheid vergoedt een deel van de kosten door middel van de ESF subsidie voor Duurzame Inzetbaarheid. Deze subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 12.500. Er zijn veel adviseurs in Nederland die uw werknemers kunnen begeleiden. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, teambuilding of time management. Voor het gemak hebben wij een aantal adviseurs voor u op een rijtje gezet.

MIT haalbaarheidsstudie

Met de medewerkers op de juiste plek worden de omstandigheden voor technologische innovatie verbeterd. Wanneer u vervolgens wilt onderzoeken of uw technische innovatie een kans van slagen heeft, kunt u dit doen middels een haalbaarheidsproject. Wat zijn de technische risico’s? Welke wetten moeten er worden nageleefd worden? Welke rechten en plichten heb ik? Hoe zit de markt in elkaar en welk economisch risico draag ik? Deze vragen kunt je beantwoorden met een MIT haalbaarheidsstudie. Bij het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie wordt een deel van de subsidiabele kosten vergoed. Met de MIT haalbaarheidsstudie wordt bijvoorbeeld het uurloon van medewerkers of het ontwikkelen van een prototype met subsidie ondersteund.

sociale innovatiesSubsidie aanvragen?

Het is verstandig om hulp in te schakelen bij het aanvragen van subsidie. Wilt u spreken met een consultant die kan beoordelen of uw project in aanmerking komt? Neem dan contact op met consultant John Krijger of doe de gratis innovatietest. Aan de hand van 4 categorieën wordt uw innovatiepotentieel en de bijbehorende financieringsmogelijkheden in kaart gebracht.

Naar de innovatietest

Eerder schreven we al over het belang van sociale innovatie, want de menselijke kant van innovatie is minstens zo belangrijk als de technische!