Wat is innovatie?

De Dikke van Dale is er heel duidelijk over: Innovatie is invoering van een nieuwigheid. Maar ja, dat is natuurlijk wel een erg ruim begrip, een nieuwigheid. En daar stelt de Dikke van Dale me toch wel teleur, want bij het intikken van het woord nieuwigheid geeft van Dale ‘Geen resultaat’. Nu kunnen we er zelf wel iets bij bedenken toch? Het ontwikkelen van iets nieuws, iets wat nog niet bestaat, iets wat niemand nog heeft bedacht of gezien. Als je het zo formuleert lijkt het eigenlijk best ingewikkeld. Maar innovatie is lang niet zo ingewikkeld als je zou denken.

Voorbeelden van innovatie

Los van zonnepanelen in dakpannen en operatie robots is ‘een manier bedenken om slimmer te werken’ ook innovatie. Een stukje procesoptimalisatie bijvoorbeeld. Een ander leuk voorbeeld is het maken van kantoormeubelen uit enkel karton. Maar ook het efficiënter laten functioneren van gereedschap kan een innovatieve actie zijn. Of wat dacht je van het milieuvriendelijk produceren van producten? Daar komt dat stukje nieuwigheid dan weer terug: een nieuwe manier van produceren.

Financieren van innovatie

Gelukkig is de overheid ook heel erg blij met innovatieve projecten en zijn er subsidies in het leven geroepen om deze innovaties te stimuleren. Zo is de WBSO subsidie in het leven geroepen om technische innovatie in het bedrijfsleven te stimuleren. Er valt fiscaal voordeel te behalen op de loonkosten. Ontwikkeluren zijn dus subsidiabel. Ook voor de aanschaf van machines en apparaten welke direct te relateren zijn aan productontwikkeling is er voordeel.

Lang leve de kenniseconomie dus! Laten we vooral veel nieuwigheidjes bedenken en ontwikkelen, want zeg nu zelf: stilstand is achteruitgang… toch?

Judith Herrewijn | Marketing & Communicatie De Breed & PartnersDoor Judith Herrewijn.

Meer weten over innovatiefinanciering?

Neem contact op via financiering@debreed.nl of 076-5654321.