Wat is innovatie?

Innovatie is een breed begrip. Er zijn dan ook tal van definities te vinden.

De Dikke van Dale is er heel duidelijk over: Innovatie is invoering van een nieuwigheid. Maar ja, dat is wederom een heel ruim begrip, een nieuwigheid. En daar stelt de Dikke van Dale misschien toch wel een beetje teleur, want bij het intikken van het woord nieuwigheid geeft van Dale vervolgens ‘Geen resultaat’. Nu kunnen we er zelf wel iets bij bedenken toch? Het ontwikkelen van iets nieuws, iets dat nog niet bestaat, iets wat niemand nog heeft bedacht of gezien. Als je het zo formuleert lijkt het eigenlijk best ingewikkeld. Maar innovatie is lang niet zo ingewikkeld als je zou denken.

Voorbeelden van innovatie

Er zijn heel veel voorbeelden te bedenken van innovatie. De meest bijzondere halen vaak de krant. Zoals het indrukwekkende opruimsysteem van de Nederlandse Boyan Slat. Hij wil met zijn innovatieve systeem de plastic soep in de oceaan opruimen. Ontzettend innovatief en met een bijzonder doel! Of de hyperloop, het concept voor een vacuümtrein, bedacht door Elon Musk. Behalve deze tastbare producten is ‘een manier bedenken om slimmer te werken’ ook een vorm van innovatie. Een stukje procesoptimalisatie bijvoorbeeld. Of wat dacht je van het milieuvriendelijk produceren van producten? Daar komt dat stukje nieuwigheid dan weer terug: een nieuwe manier van produceren.

Financieren van innovatie

De Nederlandse overheid hecht ook veel waarde aan innovatie. We zijn dan ook niet voor niets al jaren innovatieleider in Europa, samen met o.a. Zweden en Denemarken.
Voor innovatieve projecten kunnen er dan ook verschillende subsidies aangevraagd worden. Deze zijn in het leven geroepen om innovatie te stimuleren. Zo stimuleert de overheid met de WBSO subsidie de technische innovatie in het bedrijfsleven door de maandelijkse loonkosten te verlagen.

Lang leve de kenniseconomie dus! Laten we vooral veel nieuwigheden bedenken en ontwikkelen, want zeg nu zelf: stilstand is achteruitgang… toch?

Meer weten over innovatiefinanciering?

Wilt u meer weten over het financieren van innovatie? Neem dan contact op met consultant Mark Lipsius via financiering@debreed.nl of 076-5654321.