Innovatiesubsidies genoeg voor deelnemers Domoticabeurs

Op 21 november jl. bezocht ik de Domoticabeurs in het Evoluon in Eindhoven, met dit jaar als thema ‘Slim Wonen.’ Het Evoluon is van hetzelfde bouwjaar als schrijver dezes (1966) dus ik wilde graag eens kennis maken met deze discusvormige leeftijdgenoot die op mij nog steeds futuristisch overkomt. Bekentenis: ik was nog nooit in het Evoluon geweest (net zomin als in sprookjeshuis de Efteling) en Domotica roept bij mij prettige associaties op van een aangenaam huis, van alle gemakken voorzien. Onlangs ging het dak hier nog af op de technotonen van Kraftwerk (Düsseldorf, 1970). Mijn primaire doel was om in contact te kunnen komen met potentiële leads in verband met subsidie-aanvragen voor innovatieve bedrijven. Bovendien verwachtte ik heimelijk kennis te kunnen maken met The Dutch Godfather of Domotics: Chriet Titulaer, de zwaar bebaarde, zachtge-g-de en vaak gepersifleerde presentator van programma’s als Wondere Wereld en Het Huis van de Toekomst. Helaas, Chriet was er niet.

Het huis van de Toekomst

Domotica gaat over allerlei nieuwe technieken in en om het huis (Domus is de Latijnse naam voor Huis). Het nieuwe wonen derhalve. Ik betrad de discus van het Evoluon gewoon via de trappen van de hoofdingang (niks geen: beam me up Scottie) en liep direct na de entree-scan tegen een massieve muur van bedrijfspresentaties aan waar ik mij met enige moeite doorheen worstelde. Nog voor ik de eerste glazen gang had doorlopen, welke leidde naar de binnenste core van deze gigantische hard disk – van 3031,5 inch diameter – had ik beide schouders al vol hangen met tassen vol papieren folders en glossy drukwerk over Domotica (in direct marketing is digitalisering geen prio). Eenmaal in de centrale hal beland werd ik omringd door het geruststellende gezoem van een bijenkorf en struikelde bijna over een rondrijdende welkomstrobot (‘call me Allie’), die mij echter niet de weg naar stand 1.14 kon wijzen. Een toeschietende bediende wist dat nummer ook niet te duiden, dus ik liet mij maar leiden door een vaag gevoel van richting.

Innovatiesubsidie

Ik zocht en vond een klant van mijn collega Nicole, een ICT & Telecom organisatie. Daar ving ik het gerucht op dat veel ondernemers denken dat er toch bijna geen subsidies meer zijn in subsidieland. Dat heb ik uiteraard krachtig en beredeneerd kunnen ontkennen. Ook sprak ik een vertegenwoordiger van een organisatie die allerlei technieken voor personenalarmering in de zorg aanbiedt door heel Europa (en mogelijk innovatiesubsidie nodig hebben), waarna ik bij een broodje in gesprek raakte met de aller charmantste eigenaresse van een Limburgs bouwbedrijfje dat allerlei nieuwe concepten wil toepassen in de bouw. Op de eerste binnenring van het Evoluon liep ik tegen weer zo’n innovatieve organisatie aan, die technieken biedt voor mensen met geheugenproblemen (en ook aan subsidie denkt) en even verder stootte ik bij toeval op een geavanceerde mobile apps ontwikkelaar. Ook zij bleken om te kijken naar subsidies en ik heb dan ook al concrete stappen gezet om voor hen WBSO aan te vragen. Mijn stemming werd steeds beter. Ik werd ook vrolijk van een bedrijf dat verwarmde schilderijen aanbiedt (of beschilderde radiatoren?) en de creatieve TUE-studenten van Awair lieten mij in een glazen bol kijken die van kleur verschoot afhankelijk van de sfeer (temperatuur, luchtvochtigheid en licht). Verder ben ik nog even langs geweest bij vele standjes. En naar het schijnt was de voorstelling van futuroloog Ruud Veltenaar weer ouderwets pep. Ik zou daar misschien nog uren over kunnen vertellen (op verzoek eventueel later).

Conclusies beursbezoek

Na een hele ronde Evoluon – inclusief zijgangen en binnenringen – en tal van gesprekjes met Domotica-aanbieders, consultants, bezoekers en crew-members, kwam ik uiteindelijk tot de volgende conclusie:
1   KNX rules (KNX is een communicatieprotocol voor Domotica, oorspronkelijk Europees maar steeds meer de wereldwijde standaard),
2   de Zorg dringt steeds verder door in onze huiskamers en het ziekenhuis gaat steeds meer op thuis lijken.
3   veiligheid is een Heilige cash cow (en angst gedijt tegenwoordig als sappig gras in een Hollandse wei ?),
4   lang niet alle (120) standhouders vragen subsidie aan, ik had eigenlijk nog een paar dagen moeten kunnen rondlopen.

Mijn eindoordeel over deze Domotica-beurs is eigenlijk: een verrassend leuk event waar je goede contacten opdoet en waar de mensen openhartig en goedgemutst zijn. Volgend jaar weer.

Door Raf Grubben, consultant bij De Breed & Partners