Innovatie subsidie voor innovatief koken?

Het mag bekend zijn onder collega’s en vrienden; ik kook graag. Regelmatig verschijnen er updates op Facebook van mij waarin ik (weer) een kookcreatie deel. De laatste tijd heb ik vooral de Aziatische keuken ontdekt. Ik dompel me figuurlijk onder in boemboes, smoor, exotische kruiden, rijst in kokosmelk en meer van dat soort eten. Voor mij was dit nieuw terrein dat ik voorzichtig ontgon. Ik begon met de kant en klare boemboes van de supermarkt. Daarna een voorzichtige omweg naar de toko gemaakt voor hun boemboes, en nu maak ik ze zelf. Een redelijk innovatief proces al zeg ik het zelf. Toch is dit niet zo. Ik volgde namelijk eerst de kant en klare kant en ging daarna over op recepten.

Waar de innovatie begon

De innovatie begon pas toen ik zelf de boemboes goed kon maken en naar smaak kon aanpassen door af te wijken van de recepten. Een handje zus, een snufje zo, beetje van dit en een beetje van dat, soms zelfs ingrediënten als groente en vlees volledig vervangen door andere. Kokkerellen dus. Meerdere keren ging het gigantisch mis. Mijn proefpersoon (vrouw) heeft wat te verduren gehad. Zwartgeblakerd, te flauw, een rare structuur, of veel te vet. Waren dit complete mislukkingen of legitieme stappen naar een beter eindresultaat? Ik vind zelf het laatste. Ik faal mijzelf voorwaarts en ben gelukkig nog lang niet klaar.

Afwijken van bestaande methoden en technieken

Als ik nou eens het woord maaltijd vervang door klantspecificatie, en het recept vervang door het woord programmeertaal, koken, bakken en braden vervang door methoden en technieken EN de groenten, rijst, boemboe en vlees vervang door componenten of API’s wordt het ineens een heel ander verhaal. Ik wijk af van bestaande methoden en technieken, en kom tekortkomingen tegen in de programmeertaal of componenten. Om het toch smakelijk te krijgen moet ik van de gebaande wegen afwijken en zelf methoden en technieken ontwikkelen om tot het beoogde resultaat te komen. Dit doe ik door de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is. Volgens mij ben je dan aan het innoveren.

Innovatie subsidie graag!

Het eindresultaat? Een tevreden eetgast of klant. Alleen jammer dat ik voor mijn privé koken geen innovatie subsidie kan ontvangen. Alhoewel in het bedrijfsleven receptuurverbetering door vervanging van ingrediënten en bereidingswijziging wel als innovatie aangemerkt kan worden. Over programmeren volgens de hierboven beschreven manier is überhaupt geen discussie mogelijk, dat is innovatie pur sang. En voor dit soort ontwikkelprocessen is financiering te verkrijgen. Meer informatie hierover? Ik vertel u er graag meer over.

Door Carel Bruinings, consultant bij De Breed & Partners, bruinings@debreed.nl

Een reactie op “Innovatie subsidie voor innovatief koken?”

  1. Maud Lange

    Een prachtige link van je hobby naar je werk. Wees wel zuinig op je proefpersoon! Geef je testresultaten (net als in de ICT) pas door als je zelf enigszins tevreden bent

Comments are closed.