Innovatie! Het kan wel! Yes we can!

Als je in Nederland begint over innovatie wordt er al snel gekeken naar het buitenland. In mijn vakgebied (ICT) lijkt het hoogst haalbare op innovatievlak zich af te spelen in Silicon Valley. Alle grote namen (Google, Apple, HP, Whatsapp, Facebook) zitten er of zijn er begonnen.

Toegegeven, de randvoorwaarden waren ideaal in Silicon Valley. De symbiose van onderstaande 10 elementen leidde tot wat Silicon Valley nu is.

  1. Ecosysteem
  2. Hard
  3. Venture Capital (niet subsidiëren)
  4. Nerds
  5. Cafe’s met WIFI
  6. Naïeve passie (yes we can!)
  7. Informele chaos
  8. Grote namen (en kansendenken)
  9. Wees je boodschap
  10. Focus

(bron: frankwatching)

Overigens mis ik een 11e voorwaarde in bovenstaande lijstje. Kennisdelen! Moeten wij ons blindstaren op de successen die daar behaald worden? Zijn wij als Nederlanders niet gewoon te bescheiden om onze successen te adverteren? Als ik kijk naar de passie van de zakenrelaties die ik in mijn werk tegenkom en naar de plaatsen waar zij zich vestigen zie ik 1 groot Silicon Valley in Nederland. Overal zijn initiatieven (incubators of locaties zoals Brainport) om elkaar te versterken en succesvol te worden. Deze geven aan dat Nederland steeds innovatiever wordt.

Volgens mij zitten we in een spannende tijd. De tijd van graaicultuur en neo-liberalisme is voorbij. De focus moet volgens mij komen te liggen op Kennisleider zijn en kennisdelen, Serious FUN in werken, geld als middel en een “Het kan wel” mentaliteit. Innovatiesubsidies zoals de WBSO kunnen hier een grote rol in spelen!

Bovenstaande tekst verschijnt tevens in de bijlage ‘Wetenschap en Innovatie’ van het Financieel Dagblad van 12 September 2013. Echter, het verhaal is nog niet uit. Belangrijk is vooral dat de focus ligt op wat je doet met de verkregen subsidie. Het moet volgens mij een middel zijn en geen doel! Een juiste mix van geoptimaliseerde WBSO, RDA en gedegen innovatiebox ruling zullen niet alleen de huidige innovatie stimuleren, maar zelfs haar steentje bijdragen aan de toekomstige innovatie.

Door de verkregen financiële ruimte uit bovenstaande innovatiesubsidies te besteden aan opleiding en training van personeel of te investeren in nieuwe werkmethoden en technieken of uitbreiding van de ontwikkelcapaciteit, stroomt het geld regelrecht terug in de zo broodnodige innovatie. Uiteraard geldt dit ook voor stimulering vanuit het topsectoren beleid. Denk hierbij aan de M.I.T. regeling.

Daarmee wordt de rol van innovatiesubsidie die van aanjager van een ideaal complex. Een mooie gedachte want volgens mij is (onderscheidende) innovatie dé weg uit de huidige crisis voor de BV Nederland.

Door Carel Bruinings – Consultant bij De Breed & Partners