Brexit: de gevolgen voor innovatieve mkb ondernemers

Er gaat geen dag voorbij zonder nieuws over de Brexit, het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van de Brexit voor innovatieve mkb ondernemers en hoe kunt u zich het beste voorbereiden?

Sinds het beruchte referendum op 23 juni 2016 bereidt het Verenigd Koninkrijk zich voor op het verlaten van de EU. Op die dag koos 51,89% van de stemmers voor uittreden. Negen maanden later werd officieel bekendgemaakt dat het Verenigd Koninkrijk zich zal losmaken van de Europese Unie.

Eerder kreeg het Verenigd Koninkrijk al uitstel tot 12 april 2019 en nu is de Brexit opnieuw uitgesteld tot uiterlijk 31 oktober, zodat de Britse premier Theresa May extra tijd heeft om het vertrek van de Britten uit de Europese Unie op een orderlijke manier te organiseren.

Wat gaat er veranderen?

Na Duitsland en België is het Verenigd Koninkrijk één van de belangrijke handelspartners van Nederland. De vraag is of dit zo blijft, want hoewel er aan het begin van deze eeuw nog ca. 10% van onze export naar het Verenigd Koninkrijk ging, was dit in 2018 nog maar 7,3%. Hierbij gaat het om producten van Nederlandse herkomst, want de doorvoer van buitenlandse goederen is wel gegroeid. Maar hoe ziet de toekomst eruit? Blijft het Verenigd Koninkrijk net zo belangrijk wanneer de Britten geen deel meer uitmaken van de EU? De komende periode is belangrijk voor de manier waarop wij handel drijven met het Verenigd Koninkrijk. Het kan namelijk twee kanten op: deal or no deal.

Brexit-deal

Als er wel een deal komt, zal dat leiden tot een geordend vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk blijft in een douane-unie met de EU, dus het vrije verkeer van goederen en diensten blijft bestaan. Daarnaast behouden inwoners het recht om er te blijven wonen en werken.

No deal

Premier May heeft tot op heden geen steun gekregen in het Britse Lagerhuis voor de Brexit-deal. Als dit zo blijft is er een grote kans op no deal. Dit zal leiden tot grenscontroles, douaneprocedures en importtarieven. De EU en het Verenigd Koninkrijk zullen dan ad-hoc overeenkomsten over dit soort zaken gaan sluiten.

Voorbereiden op de Brexit

De Brexit kan flinke gevolgen hebben voor uw mkb onderneming. Misschien ervaart u deze gevolgen nu al. De Rijksoverheid heeft daarom een checklist gemaakt met daarop tien zaken waarmee u rekening dient te houden:

1: Laat uw Britse werknemers zich registreren bij Basisregistratie Personen in hun gemeente.
2: Ga in gesprek met uw toeleveranciers en afnemers over verantwoordelijkheden.
3: Zoek bij de Belastingsdienst of de Douane uit welke btw en btw-regelingen voor u gelden.
4: Kijk uit voor de kosten van Brexit. Denk aan importtarieven en extra administratieve handelingen.
5: Check de geldigheid van diploma’s. Zijn deze na de Brexit nog geldig?
6: Zorg dat u een douane-nummer heeft, want de douane gaat een grotere rol spelen in de handel met het Verenigd Koninkrijk.
7: Kijk naar uw intellectuele eigendommen en certificaten. Moeten deze bijvoorbeeld worden omgezet? Onze samenwerkingspartner AOMB kan u hierin adviseren.
8: Controleer uw service-contracten. Hierbij valt te denken aan verzekeringen. Zijn deze straks nog geldig? Of moet hier een aparte Brexit-clausule in worden toegevoegd?
9: Breng uw dataopslag en ICT handelingen in kaart.
10: Regel uw transport, want de Brexit zorgt voor extra handelingen en drukte voor transporteurs.

Brexit-voucher

Met een Brexit-voucher ontvangt u subsidie voor deskundig advies over alternatieve markten en de gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf. Deze voucher kunt u inzetten voor

  • Advies over alternatieve markten m.b.t. export en/of de invoer van goederen en diensten.
  • De identificatie van gevolgen voor de onderneming o.h.g.v. logistiek of het vrije verkeer van medewerkers, goederen en diensten.

Met de voucher krijgt u een vergoeding van 50% van de werkelijk gemaakte kosten, tot een maximum van € 2.500 exclusief btw.

Frank Andre Becker | Consultant | De Breed & PartnersMeer weten over internationaal ondernemen?

Wilt u meer weten over de Brexit-voucher of over internationaal ondernemen in het algemeen? Download dan de gratis whitepaper ‘Financier uw internationale ambities’ of neem vrijblijvend contact op met consultant Frank André Becker, expert op het gebied van internationale financieringsregelingen.