Eindejaarstips voor innovatieve ondernemers

Het einde van het jaar nadert, het moment waarop de meeste ondernemers zich al hebben ingelaten met wat er speelt in het volgende jaar. Het lijkt ons een goed moment om u als innovatieve ondernemer te attenderen op uw financiële kansen in 2019.

Zo is er bijvoorbeeld een regeling die ervoor zorgt dat u minder belasting hoeft te betalen over de winst die u maakt met uw innovatie. Dat klinkt niet verkeerd, toch? Innovatieve ondernemers kunnen in 2019 een beroep doen op de innovatiebox. Alle winsten die u behaalt met innovatieve activiteiten, vallen binnen de innovatiebox en worden belast met een laag vennootschapsbelastingtarief van 7%, in plaats van de gebruikelijke 20 of 25%.

Klantervaring innovatiebox

Onze klant First Element profiteert al een aantal jaren van de voordelen uit de innovatiebox. Het bedrijf houdt zich bezig met geografische oplossingen en heeft klanten als de politie, supermarktketen Jumbo en McDonalds. Dankzij de innovatiebox zijn zij in staat plannen voor de toekomst te maken en nóg meer R&D-projecten te realiseren. Erik van Hunnik van First Element: “Eén van de projecten waarbij we hebben geprofiteerd van de innovatiebox is de geo-applicatie voor criminaliteitsanalyse. Ook al verliep het aanvraagtraject voor de innovatiebox prettig, we liepen natuurlijk wel tegen uitdagingen aan. De presentatie aan de Belastingdienst is bijvoorbeeld essentieel en deze moet goed overkomen. DB&P heeft ons gedurende het gehele traject zeer goed begeleid en de samenwerking was prettig.”

Subsidie voor innovatie

Behalve de innovatiebox zijn er ook tal van andere subsidies en fiscale regelingen waarvoor u een aanvraag kunt indienen, ook als uw onderneming nog geen winst maakt. Zo is er bijvoorbeeld voor de WBSO regeling € 1.205 miljoen beschikbaar gesteld in 2019. Een megabudget waar u van kunt profiteren als er binnen uw onderneming gewerkt wordt aan innovatie en nieuwe technologieën. Oké, dat klinkt misschien een beetje vaag dus daarom hebben wij een WBSO test ontwikkeld waarmee u binnen 1 minuut ziet of uw R&D-werkzaamheden voldoen aan de eisen. Handig!

Investeer in duurzaam ondernemen

Wilt u in 2019 gaan investeren in duurzaam ondernemen? Dan is het verstandig om u eens te verdiepen in het aanbod van financiële regelingen. Het bedrijfsleven is namelijk een belangrijke partner voor de Nederlandse overheid om de klimaatdoelstellingen te behalen en daarom zijn er diverse subsidies voor bedrijven die investeren in duurzame energie:

  • De MIA en Vamil zijn regelingen waarmee investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen worden gestimuleerd.
  • De Energie Investeringsaftrek (EIA) is bedoeld om energiebesparing en de inzet van duurzame energie door ondernemingen te stimuleren middels een extra belastingaftrek.
  • Met de SDE+ kunt u subsidie ontvangen voor het opwekken van duurzame energie.

Duurzaam ondernemen is dus niet alleen goed voor het milieu, het werkt ook nog eens kostenbesparend en het draagt bovendien bij aan een groener imago voor uw onderneming. Dat is dus een win-win-win-situatie.

Naar het buitenland?

Bent u van plan om in 2019 uw vleugels uit te slaan en een stap te maken naar het buitenland? Dat is natuurlijk enorm spannend. Wij zijn dit jaar zelf ook de grens over gegaan en hebben nu een kantoor in Antwerpen, België. We begrijpen daarom als geen ander dat het proces van internationaliseren heel veel vragen met zich meebrengt. Gelukkig zijn er op financieel gebied diverse subsidies en regelingen die u kunnen helpen om uw internationale ambities waar te maken, zoals de DHI subsidie voor MKB’ers met internationale ambities en de vouchers van Starters International Business (SIB).

Investeer in uw personeel

Er wordt weleens gezegd dat goed personeel de belangrijkste voorwaarde is voor het succes van een bedrijf. Daar ben ik het helemaal mee eens! En met ‘goed’ bedoelen we dat het personeel gezond is, zich betrokken voelt bij de organisatie en efficiënt en effectief te werk gaat. Maar hoe kunt u dit realiseren? En nog belangrijker: hoe kunt u ervoor zorgen dat uw personeel betrokken blijft? Het beste advies dat ik kan geven is: huur een adviseur in. Hiervoor kunt u namelijk subsidie aanvragen. Deze subsidie heet de ESF Duurzame Inzetbaarheid en van 8 april t/m 12 april 2019 is er weer een openstelling van de regeling.

Op zoek naar groeigeld?

Uw onderneming laten groeien is natuurlijk altijd een doel, maar er komt een moment dat daar financiering voor nodig is. Oftewel: groeigeld. Dan biedt crowdfunding of informal investment wellicht uitkomst. Bij informal investment investeren business angels rechtstreeks in een veelbelovend bedrijf, in ruil voor een aandeel. Een voordeel van informal investment is dat de investeerder de nodige kennis en ervaring met zich meebrengt. Daarnaast heeft een investeerder vaak een groot netwerk en voelt hij of zij zich persoonlijk betrokken bij uw onderneming, omdat er belang is bij het succes van uw bedrijf. Een voordeel van crowdfunding is dat u als ondernemer alle voorwaarden bepaalt, terwijl u bij informal investment in onderhandeling gaat.

Deze blog geeft u vast veel stof tot nadenken. Of u nu gaat investeren in innovatie, duurzaamheid, internationalisering, personeel of groei, bekijk goed welke financiële kansen er zijn. Het zou zonde zijn als u er één mist, toch?

Nicole CampenVrijblijvend advies

Wilt u advies over één of meerdere van deze regelingen? Of bent u benieuwd of er financiële mogelijkheden zijn waar u nog niet aan heeft gedacht? Wij adviseren u graag. Neem vrijblijvend contact op via 076 – 565 4321 of per e-mail voor een inventarisatie van uw financieringsmix.

Door: Nicole Campen, Partner / consultant