Drone Festival: Er hangt een technologische innovatie in de lucht!

Onder de titel “ Er hangt iets in de lucht” werd op 2, 3 en 4 september in Hilversum Media Park het Dutch Drone Festival gehouden.

Vrijdag stond de Drone Talk op het programma, waar ervaringsdeskundigen de verschillende aspecten van drones belichtten: de fun, de serieuze toepassingen, wet- en regelgeving, opleidingen, technische trends en komende innovaties. Algemeen constateerde men dat er nog een zweem van illegaliteit en piraterij om drones hangt; hoe zit het met privacy en veiligheid, wanneer komt de Europese wetgeving er aan, kan de branche zichzelf organiseren, hoe om te gaan met de hobbymatige gebruiker en met de profs? Door uitbreiding van wetgeving zal meer de nadruk gaan liggen op het behalen van diploma’s (ROC en ROC-light), die benodigd zijn om echt iets met je drone te kunnen doen en om project-ontheffingen te mogen aanvragen om bepaalde events of objecten te mogen benaderen.

Drone racen als volwaardige sport

Het weekend was gereserveerd voor het echte werk: zelf vliegen met een console en een demonstratie in Studio 22 door semi-professionele drone-racers (zelf spreken ze van Quads en van First Person View). Dit ademde de sfeer van Urban Culture, van opgeschoten jongens met hoodies en sneakers, VR-brillen, knutselaars die graag van internet bestelde spulletjes aan elkaar peuteren en techies die alles beter, sneller, goedkoper en mooier willen maken. Tijdens deze FPV-races jaagt de speler met een VR-bril op zijn hoofd zijn Quad Copter over een parcours en de snelste wint (simpel). Er schijnt al een Brit van 16 jaar een race te hebben gewonnen met een prijzengeld van 250.000,-. Ook schijnt Dubai zich te willen profileren als FPV-hoofdstad en zijn drones een leuk speeltje voor rijke sheikhs. Naar verwachting ontwikkelt het racen zich tot een volledige sport, zegt ondernemer Lars Boom van FormulaFPV.

Technologische innovatie genoeg maar Nederland blijft achter

Zelf vond ik, lopende langs de vele standjes met showmodellen variërend van 10 tot 200 cm spanwijdte, dat de markt in Nederland nog niet echt ontwikkeld is (opdrachtgevers aarzelen terwijl het aantal toepassingen hand over hand toeneemt) en dat er nog niet veel geld in de sector omgaat, terwijl er al naar schatting 30.000 van deze rare vogels in ons land rondvliegen.

De trend: drones worden kleiner, stiller, zuiniger

Drones zijn geen nieuw fenomeen; afhankelijk van de definitie bestaan ze al tussen de 40 en 80 jaar en is zoals gewoonlijk defensie een drijvende factor achter deze technologische innovatie (de bevolking van Afghanistan heeft ook al kennis gemaakt met de kracht van drones als bommenwerper). Maar het gaat nu wel snel, vooral omdat de ontwikkeling van de verschillende benodigde technieken met grote sprongen vooruit gaat. Er zijn bijvoorbeeld grote verschillen wanneer je op batterijen vliegt in plaats van met benzinemotoren. Trends zijn: steeds kleiner, lichter, stiller, zuiniger, stabieler, goedkoper, slimmer, betere batterijen, betere communicatie, onbestuurd autonoom vliegen, veiliger vliegen met meer ingebouwde redundancy…. beetje vergelijkbaar met wat de smartphones hebben doorgemaakt. Ook TU Delft, Twente en Eindhoven onderzoeken nieuwe materialen en batterijen die de range groter maken en de toepasbaarheid verbreden. Leuk weetje: de race-fanaten maken veel gebruik van 3d-printers om nieuwe onderdelen te maken, omdat ze elke wedstrijd wel een keer crashen of iets afbreken.

Steeds meer drones met specialisatie

Ook zal meer diversificatie zich gaan voordoen; drones gaan zich richten op specialistische taken, zoals transport of bewaking. Een andere parallel met traditionelere innovaties is dat hardware en software van elkaar afhankelijk zijn en dat een doorbraak aan de ene kant gelijk consequenties heeft voor de andere kant. Zo maakt de introductie van pin balls (stabilisatoren) veel stabielere camerabeelden mogelijk en door introductie van kleinere HD-camera’s en Live streaming ontwikkelt het drone racen (FPV) zich nu heel snel. Voor brandweer en politie is bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe sensoren interessant, zoals warmtecamera’s, infraroodbeelden of opsporen van een gaslek of een scheurtje in een reactorvat in Borssele.

Mijn conclusie is dat drones een veel hogere vlucht zullen gaan nemen de komende jaren en dat ze, net als robots, sluipenderwijs onze wereld gaan binnendringen. Als pizzakoerier, als spion of bewaker.

Door Raf Grubben, consultant bij De Breed & Partners.