Waarom de blockchaintechnologie geschikt is voor MIT subsidie

Blockchain is de grootste uitvinding sinds het internet. Althans, dat zeggen velen. De technologie stelt gebruikers namelijk in staat om data te delen, zonder dat er een centrale partij aan te pas komt. Ik vind de blockchaintechnologie super interessant en doe daarom mijn uiterste best om ondernemers die zich hiermee bezighouden te begeleiden in hun zoektocht naar financiering.

Als consultant bij DB&P ontmoet ik heel veel innovatieve ondernemers met geweldige ideeën op het gebied van blockchaintechnologie. Eén van de belangrijkste struikelblokken voor deze ondernemers is het gebrek aan geld. Voor onderzoek en ontwikkeling is namelijk tijd, maar vooral ook veel geld nodig. Gelukkig kan ik deze ondernemers vaak op weg helpen door hen de juiste financieringsvormen aan te reiken, zoals de subsidie voor MIT-R&D-samenwerkingsprojecten.

FinTech, scheepvaart, voedingsindustrie en meer

De subsidie voor MIT-R&D-samenwerkingsprojecten is bestemd voor MKB-ondernemers die samen met een andere MKB’er werken aan het vernieuwen of ontwikkelen van een product, productieproces of dienst. Je kunt denken aan FinTech waarin de blockchaintechnologie wordt toegepast, maar er zijn ook tal van andere sectoren waar deze combinatie te maken valt. Denk maar eens aan de voedingsindustrie. Hoe kun je de hele keten vanaf het land tot aan de winkel inzichtelijk maken? Zou blockchain daarbij kunnen helpen? Maar je kan ook denken aan de scheepvaart. Bijvoorbeeld wanneer je wilt weten of bepaalde transacties gekoppeld zijn aan een levering. Stel dat een container vanuit Australië naar Japan wordt verstuurd. Die wordt door een robot gescand en op basis van blockchaintechnologie wordt ook direct de transactie verwerkt. Daar hoeven geen aparte vergunningen bij aan te pas komen. Met blockchain zou dat in één database terechtkomen waarin alles wordt gecheckt.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een mooi voorbeeld uit de praktijk is van IT-platform Zoof-It die eerder dit jaar samen met Bitcoin onderneming Bitonic en logistiek bedrijf Chain Logistics MIT subsidie toegekend heeft gekregen.
Deze drie bedrijven slaan de handen ineen om samen een ICT dienst te ontwikkelen die het verzekeren en afhandelen van logistieke stromen makkelijker én inzichtelijker maakt. Dankzij dit platform wordt duidelijk wie wanneer de verantwoordelijkheid voor een pakket draagt, om financiële, juridische en logistieke knelpunten te voorkomen. Bijvoorbeeld in het geval van schade: wie is er dan verantwoordelijk? In eerste instantie dienden we een aanvraag in voor een haalbaarheidsonderzoek, maar deze werd afgewezen. Niet omdat het project niet voldeed, integendeel! Er werd gezegd: “Je weet al zo goed wat je wil gaan doen, waarom ga je geen R&D-samenwerkingsproject starten?” Daarom hebben we de haalbaarheidsstudie als basis gebruikt voor wat later een R&D-samenwerkingsproject werd.

Tips voor een MIT-R&D-samenwerkingsproject

Het project van Zoof-It is één van de vele succesvolle MIT-projecten die ik heb zien passeren en daarom weet ik goed wat wel en niet werkt. Hierbij geef ik je dan ook graag een paar tips:

  1. Ga niet speciaal op zoek naar samenwerking voor deze subsidie. Zorg voor een sterke, natuurlijke en elkaar aanvullende samenwerking. Bij voorkeur een partner die je al kent
  2. Zorg dat je een gelijkwaardige partner hebt
  3. Maak een goede verdeling met je samenwerkingspartners. Wie pakt wat op?
  4. Wees kritisch op je eigen innovatie. Is jouw project echt wel zo innovatief? Pas je een bestaande technologie aan of heb je iets totaal nieuws bedacht?
  5. Gaat dit project financiële impact hebben op jou en je partner(s)?

De toekomst van blockchaintechnologie

Ik zie tal van mogelijkheden voor de blockchaintechnologie. Het is een innovatie die niet hapklaar is en waarmee we alle problemen direct op kunnen lossen, maar 20 jaar geleden had ook niemand kunnen voorspellen dat het internet zich zou ontwikkelen tot wat het vandaag de dag is. De pessimisten zien blockchain vaak als een zeepbel, terwijl de optimisten vooral kansen en mogelijkheden zien. Laat mij maar bij die laatste groep horen!

Roel SchuurkesMeer weten?

Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Of heb je een innovatief idee voor een samenwerkingsproject waar de blockchaintechnologie aan te pas komt? Neem dan contact met mij op! Ik denk graag met u mee over de financieringsmogelijkheden.

Door: Roel Schuurkes